Companiile de asigurări au plătit 19,5 miliarde de dolari pentru catastrofele naturale din primul semestru

Economica.net
18 07. 2017
8_83643500_30642700

În perioada ianuarie-iunie 2017, catastrofele naturale au provocat 3.200 decese, un număr inferior celui înregistrat în primul semestru al anului trecut, 5.100 decese, şi semnificativ mai mic decât media din ultimii zece ani (47.000 de morţi), precizează Munich Re.

Companiile de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de 19,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, cu aproape 40% mai puţin decât cele 32 miliarde de dolari plătite în perioada similară a anului trecut. La aceste pierderi, care vizează bunurile asigurate, se adaugă însă alte pierderi neasigurate în valoare de 21,5 miliarde de dolari, ceea ce duce la 41 de miliarde de dolari pagubele materiale provocate de catastrofele naturale în primul semestru. Comparativ, în perioada similară a anului trecut, valoarea pagubelor materiale provocate de catastrofele naturale a fost de 111 miliarde de dolari.

În primele şase luni ale acestui an, cea mai mare parte a pagubelor naturale au fost provocate de inundaţiile din Peru de la începutul anului, de ciclonul Debbie, care a lovit Australia la sfârşitul lunii martie şi de furtunile şi tornadele din SUA. Acestea din urmă au provocat pierderi de 18,5 miliarde de dolari, însă 13,5 miliarde de dolari din aceste pagube au fost asigurate. Comparativ, inundaţiile din Peru au provocat pierderi economice de 3,1 miliarde de dolari însă doar 380 de milioane de dolari au fost acoperite de companiile de asigurări.

‘Asiguratorii nu doar ajută la acoperirea pierderilor, ei contribuie la înţelegerea factorilor care le declanşează. Aceasta este o bază fundamentală pentru prevenirea pierderilor viitoare’, a declarat Torsten Jeworrek, membru în consiliul director al Munich Re.

Companiile de asigurări acţionează ca o plasă de siguranţă financiară pentru companiile de asigurări, plătind o parte din marile solicitări de despăgubiri pentru furtuni şi cutremure, în schimbul unei părţi din prima de asigurări. Un nivel mai mic al solicitărilor de despăgubire creşte profitul asiguratorilor dar are un efect negativ pentru companiile de reasigurări, clienţii lor din industria asigurărilor solicitând ulterior preţuri mai mici pentru a beneficia de sprijinul reasiguratorilor.