Companiile de gaze se vor scumpi. Preţuri ţintă cu peste 20% mai mari decât cotaţiile actuale ale acţiunilor

Analiştii recomandă CUMPĂRAREA acţiunilor Transgaz (TNG) şi Romgaz (SNG), care au potenţial de creştere de 26%, respectiv 23 %, potrivit analiştilor de la casele de brokeraj Prime Transaction şi SSIF Broker Cluj Napoca.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 feb. 2014, 22:10
Companiile de gaze se vor scumpi. Preţuri ţintă cu peste 20% mai mari decât cotaţiile actuale ale acţiunilor

Acţiunile Transgaz (TGN), compania care operează monopolul transportului de gaze naturale prin magistralele naţionale,  ar putea creşte până la un preţ ţintă de 232 lei/titlu.

TGN ar urma să-şi reia creşterea după corecţiile succesive suferite din diferite motive.

Titlurile TGN au scăzut în  valori după creşterea volumului ofertei pe piaţă ca urmare a ofertei publice secundare de vânzare de către Guvern (acum doi ani), şi a vânzării pachetului deţinut de Fondul Proprietatea (astă toamnă).

Decesul oficial al proiectului Nabucco a dus preţul acţiuni TGN la 180 de lei. Acum este de 182 de lei/titlu.

TGN a ajuns la un grad de subevaluare care „crează premise importante de revenire a cotaţiei în perioada următoare”, potrivit analiştilor de la Prime Transaction.

Prime Transaction a luat în calcul factori precum:

– atractivitatea dividendului (randament de peste 11% brut, dacă se va distribui 85% din profitul companiei din anul trecut);

– creşterea cu 17,4% a tarifului mediu pentru transportul gazelor naturale până la 30 iunie ca şi a altor tarife;

– creşterea free-float-ului (proporţia acţiunilor aflate în circulaţie liberă) pana la 41,5%, fapt ce sporeste semnificativ lichiditatea din piata a actiunilor. Faptul că acţiunea este mai lichidă încurajează mai mult investitorii să o cumpere.

„Aceste modificări vor compensa parţial efectele negative cauzate de provizionul constituit pentru Nabucco, de taxa de monopol, valabilă până în 31 decembrie 2014, ca şi de tendinţa de uşoară scădere a consumului de gaze naturale din sectorul industrial (ca urmare a implementarii procesului de liberalizare)”, mai spun analiştii citaţi.

Ca urmare, Prime Trasaction a emis recomandarea de CUMPĂRARE a TGN, după cum şi SSIF Broker Cluj (BRK) a făcut-o pentru acţiunile producătorului de gaze Romgaz Mediaş (SNG).

Analiştii Broker Cluj văd un preţ ţintă de 41,8 lei / acţiune SNG, potrivit investitorilor citaţi de ZF.ro. Potenţialul de apreciere se apropie de 23%.

Şi în cazul Romgaz funcţionează argumentul liberalizării pieţei gazelor, cel al dividendelor mari şi cel al lichidităţii acţiunilor pe piaţă.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare, ca şi în funcţie de alte criterii.

Schimbarea mediului investiţional, sau apariţia de informaţii noi despre companii pot schimba perspectivele.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Renault negociază cu sindicatele franceze eliminarea altor 2.000 de locuri de muncă
Renault negociază cu sindicatele franceze eliminarea altor 2.000 de locuri de muncă
Grupul auto francez Renault SA intenţionează să elimine alte 2.000 de locuri de muncă chiar dacă va produce nouă modele noi la uzinele din Franţa, în condiţiile în care proprietarul Dacia......
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 17.09.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 17.09.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul de ieri şi de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută la cursul BNR.
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% ...
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%
Anul trecut a fost un an în care comerțul electronic a crescut accelerat în toată lumea pe fondul pandemiei și a restricțiilor ...