Companiile de rafinare caută petrol mai uşor pentru a răspunde la creşterea cererii de benzină

În condiţiile în care din ce în ce mai multe maşini ies pe drum odată cu relaxarea restricţiilor a crescut şi cererea pentru ţiţei mai uşor, care este mai potrivit pentru a fi rafinat în benzină, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 02 iul. 2020, 07:21
Companiile de rafinare caută petrol mai uşor pentru a răspunde la creşterea cererii de benzină

În special companiile europene de rafinare încep să migreze dinspre tipuri de petrol precum cel rusesc Urlas, al cărui preţ a crescut ca urmare a unui acord al producătorilor, spre alternative precum cel american West Texas Intermediate (WTI), ţiţeiul din Vestul Africii, CPC Blend sau petrol din Azerbaidjan.

„Mulţi barili de petrol din SUA ajung în Europa din Nord Vest”, a declarat un importator european de petrol din Nigeria şi SUA. „Cererea este în creştere de la un nivel minim în aprilie, iar în iulie şi august cererea ar trebui să fie mai mare”, a adăugat importatorul, potrivit Agerpres.

Deşi stocurile de benzină în nord-vestul Europei rămân apropiate de maximele istorice iar marjele de rafinare sunt încă reduse, profitul oferit de cotaţia barilului de tip „light, sweet” este greu de refuzat.

„Companiile de rafinare trec pe petrol sweet. Iar procedura de arbitraj este deschis astfel că ţiţeiul WTI este oferit în zona Mediteranei şi Asia iar cererea este puternică”, a declarat un alt trader.

În special Nigeria speră că perioada de vânzări reduse de până acum se va termina în curând. Mele Kyari, preşedintele Nigerian National Petroleum Corporation, declara în luna iunie că petrolul nigerian va fi preferat odată cu creşterea consumului de benzină.

Cu toate acestea, datele furnizate de Refinitiv Eikon, arată că livrările de petrol din Nigeria, cel mai mare exportator din Vestul Africii, spre Europa sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în timp ce livrările de petrol ieftin din SUA se apropie de maximele istorice.

Însă în condiţiile în care cotaţiile la barilul WTI se apreciază în Europa, ajungând la un dolar peste Brent, petrolul nigerian la acelaşi preţ încep să fie atractiv, spun traderii. 

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...