Companiile din industria aeronautică au solicitat autorităţilor înfiinţarea unei structuri naţionale

Companiile din industria aeronautică au solicitat autorităţilor înfiinţarea unei structuri naţionale a aviaţiei, care, prin nivelul superior de organizare, să poată promova interesele industriei la nivelul entităţilor europene de profil, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Economiei.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 19:26
Companiile din industria aeronautică au solicitat autorităţilor înfiinţarea unei structuri naţionale

Reprezentanţii industriei aeronautice au participat, joi, la consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere pentru elaborarea Strategiei de Reindustrializare a României.

De asemenea, companiile au solicitat ca Guvernul să facă lobby pentru un parteneriat al României cu EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) pentru accesul la comenzile de construire de aparate de zbor. De altfel, absenţa comenzilor pentru industria aeronautică a fost unul dintre subiectele aflate în dezbatere, cei prezenţi la discuţii sugerând ca instituţiile de stat care folosesc aparate de zbor, cum ar fi MApN, MAI, Ministerul Sănătăţii, să-şi planifice pe termen lung achiziţiile de astfel de aparate, fiind vorba de o industrie cu un ciclu lung de fabricaţie. Potrivit solicitanţilor, statul s-ar putea implica activ în susţinerea industriei autohtone de aviaţie, inclusiv prin retehnologizare, arată comunicatul Ministerului Economiei.

O altă propunere a vorbitorilor s-a referit la privatizarea întregii industrii aeronautice.

În privinţa politicii de resurse umane, reprezentanţii industriei aeronautice au cerut să fie preluat modelul educaţional francez de ucenicie în inginerie, prin care studenţii fac teorie jumătate de an, iar în cealaltă jumătate de an practică, sub coordonarea specialiştilor, fiind plătiţi pentru munca depusă.

Miercuri, la Ministerul Economiei, au avut loc consultări şi cu reprezentanţii clusterelor/poli de competitivitate. Aceştia au solicitat, printre altele, să fie simplificate procedurile de înfiinţare a clusterelor şi să fie elaborat un program naţional de finanţare a acestor structuri economico-administrative. De asemenea, cei prezenţi au cerut să fie adoptată de către autorităţi o politică de susţinere a produselor româneşti, reprezentanţii clusterelor arătându-se interesaţi şi de brevetele de invenţii care au aparţinut fostelor întreprinderi de stat.

Următoarea întâlnire va avea loc vineri cu reprezentanţi ai industriilor creative – publicitate, arhitectură, arte şi antichităţi, meşteşugari, design, film, video şi fotografie, software, publicistică.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...