Companiile din sectorul financiar global îşi remodelează funcţia fiscală pe fondul presiunilor economice – EY

Majoritatea companiilor globale din sectorul financiar (97%) îşi remodelează funcţia fiscală din cauza presiunilor economice şi a provocărilor sporite în materie de reglementare, relevă sondajul pe teme financiar-fiscale derulat de EY la nivel internaţional în sectorul serviciilor financiare.
AGERPRES - mar, 06 feb. 2024, 12:24
Companiile din sectorul financiar global îşi remodelează funcţia fiscală pe fondul presiunilor economice - EY

Potrivit rezultatelor „EY Tax and Finance Operations Survey” – TFO 2023, industria serviciilor financiare se mai confruntă, la nivel global, cu concurenţa în domeniul serviciilor financiare venită din partea unor „nativi digital”, adesea mult mai agili în ceea ce priveşte modalitatea de operare în piaţă. „Pentru a putea concura în acest mediu competitiv, societăţile din domeniul serviciilor financiare trebuie să inoveze continuu şi să optimizeze atât modelul lor de operare, cât şi produsele pe care le oferă clienţilor”, se menţionează în concluziile sondajului citat de Agerpres.

Cercetarea EY arată că băncile fac eforturi mari de transformare, iar 38% dintre lideri afirmă că ajustările făcute nu au rezultate satisfăcătoare în raport cu indicatorii de performanţă.

„Băncile şi celelalte companii din domeniul serviciilor financiare, societăţile de asigurări şi managementul activelor au nevoie de un plan pentru a adresa un domeniu-cheie pentru industria serviciilor financiare, Pilonul 2 al programului OCDE privind erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor (BEPS 2.0). Peste 82% dintre respondenţi se aşteaptă la un impact moderat sau semnificativ ca urmare a punerii în aplicare a BEPS 2.0, ceea ce înseamnă că pregătesc un plan de acţiune pentru a îndeplini cerinţele şi a evita controversele fiscale”, sunt de părere consultanţii EY.

Conform sondajului de specialitate, 66% dintre companiile din domeniul serviciilor financiare declară că incapacitatea de a executa un plan sustenabil pentru date şi tehnologie reprezintă cel mai mare obstacol care împiedică funcţiile fiscale şi financiare să-şi îndeplinească scopul şi viziunea.

Totodată, peste jumătate (51%) dintre entităţile intervievate susţin că personalul lor din domeniul fiscal trebuie să îşi dezvolte competenţele tehnice în domeniul datelor, proceselor şi tehnologiei în următorii trei ani.

În plus, 34% dintre respondenţii din sectorul bancar au dezvăluit că s-au confruntat cu un incident fiscal operaţional important sau foarte important, în ultimele 12 luni, alături de 58% care au avut un incident „oarecum important”.

De asemenea, doar 19% dintre companiile de asigurări au finalizat o evaluare a impactului atât în ceea ce priveşte modelarea ratei efective de impozitare, cât şi cerinţele privind datele.

Volatilitatea pieţei bursiere globale continuă să fie o temă dominantă în domeniul managementului activelor – instabilitatea geopolitică, inflaţia persistentă şi creşterea ratei dobânzii sunt trei factori-cheie care creează presiuni, subliniază experţii EY. În acest context, 76% din companiile de management al activelor declară că nu au un plan sustenabil în ceea ce priveşte datele şi tehnologia, procent în creştere, faţă de 39% cât a fost rezultatul din sondajul din anul 2022.

În ceea ce priveşte BEPS 2.0, managerii de active au fost mai predispuşi decât ceilalţi jucători din industria financiară să spună că schimbările ar avea un impact „minim” asupra strategiilor lor de planificare fiscală şi a deciziilor de afaceri (29%, comparativ cu 16% per ansamblu în sectorul de servicii financiare).

Sondajul EY TFO evidenţiază faptul că entităţile din sectorul serviciilor financiare au înţeles necesitatea de a se transforma, 97% dintre acestea declarând că au ca prioritate schimbarea modelelor lor de operare fiscală şi financiară, în creştere de la 87%, în 2022, respectiv de la 82%, în 2018.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri, din 150 de ţări, şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...