Companiile din Turcia sunt interesate să investească la Oltchim, CupruMin, Poșta Română și în sistemul medical

Comunitatea turcă de afaceri este interesată să participe la procesul de privatizare și atragere de investiții la Oltchim, Cupru Min, Poșta Română, precum și în sistemul medical din România, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 15:33
Companiile din Turcia sunt interesate să investească la Oltchim, CupruMin, Poșta Română și în sistemul medical

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a avut miercuri o întâlnire cu ambasadorul Republicii Turcia în România, Ömür Șölendil, la care au participat și reprezentanții conducerii Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

‘Ambasadorul Ömür Șölendil a adus la cunoștința ministrului Andrei Gerea câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea oamenilor de afaceri turci în România, solicitând, în acest sens, sprijinul oficialului român. Ministrul Economiei l-a asigurat pe diplomatul turc de interesul său în susținerea mediului de afaceri si investițional și a lansat, cu acest prilej, o invitație către oamenii de afaceri turci de a participa la procesele de privatizare și atragere de investiții aflate în derulare la companiile din portofoliul Ministerului Economiei. De asemenea, oficialul român a transmis oamenilor de afaceri prezenți la întâlnire dorința Guvernului român de a atrage investitori turci în diferite domenii de interes economic — industria minieră, industria petrochimică, industria textilelor’, se arată în comunicat.

În acest sens, Ministerul Economiei va transmite Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România o listă a proiectelor actuale de interes pentru economia românească, partea română fiind deschisă, totodată, propunerilor venite din partea mediului de afaceri turc.

‘La rândul lor, reprezentanții TIAD au prezentat ministrului român al Economiei viziunea comunității turce de afaceri asupra economiei, accentuând asupra importanței stabilității economice pentru creșterea încrederii investitorilor și, astfel, a volumului investițional adus pe piața românească. Aceștia au transmis ministrului Economiei interesul comunității turce de afaceri de a participa la procesul de privatizare și atragere de investiții la Oltchim, Cupru Min, Poșta Română, precum și în sistemul medical din România’, se mai arată în comunicat.

Turcia este primul partener comercial extracomunitar al României și al cincilea partener în relațiile comerciale totale cu alte state, fiind totodată țara de origine a unor investiții importante în economia românească.

Valoarea schimburilor comerciale româno-turce în primele 8 luni ale acestui an a însumat 3 miliarde de euro, cu 3,5% peste nivelul perioadei similare din 2012. Exportul a fost de 1,73 miliarde de euro, în creștere cu 2,9%, iar importul a ajuns la 1,24 miliarde de euro, mai mare cu 4,3%. Soldul balanței comerciale a fost în favoarea Romaniei și s-a cifrat la 0,49 miliarde euro.

La data de 30 septembrie 2013, în România erau înregistrate 13.355 de societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind de 497 milioane de euro (702 milioane de dolari), Turcia ocupând locul 3 în topul țărilor de rezidență, după numărul societăților înregistrate în România.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...