Companiile încep să aibă mai multă încredere în soluțiile de securizare a muncii în sistem hibrid – raport Thales

Având în vedere că ultimii doi ani au transformat mediul de lucru, schimbările în materie de securitate cibernetică au fost nu doar necesare, ci și de amploare. Controlul accesului la aplicații, date și sisteme este un aspect din ce în ce mai important pentru securizarea oricărui mediu de lucru și protejarea acestuia împotriva amenințărilor interne și externe.
Lidia Neagu - vin, 23 sept. 2022, 17:56
Companiile încep să aibă mai multă încredere în soluțiile de securizare a muncii în sistem hibrid – raport Thales

După doi ani de pandemie, a crescut încrederea în abordarea anumitor riscuri și amenințări de securitate care decurg din munca hibridă și la distanță, în rândul companiilor și organizațiilor din întreaga lume. În ceea ce privește accesul securizat la aplicații, date și sisteme, 84% dintre profesioniștii IT au declarat anul acesta că au un anumit grad de încredere în sistemele actuale de securitate, comparativ cu 56% în 2021. În plus, 60% au declarat că sunt foarte încrezători, comparativ cu doar 22% anul trecut.

Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale 2022 Access Management Index, realizat de Thales, un sondaj global efectuat de 451 Research, parte a S&P Global Market Intelligence, în rândul a 2600 factori de decizie din domeniul IT.

„Ultimii ani au consolidat munca la distanță și munca de oriunde ca elemente permanente ale peisajului de securitate și au introdus noi riscuri și provocări în materie de securitate cibernetică. Dar, a crescut și gradul de conștientizare al companiilor în materie de riscuri de securitate, sporind de asemenea încrederea și capacitatea echipelor de a gestiona aceste amenințări în mod corespunzător”, spune Francois Lasnier, Vicepreședinte Access Management Solutions în cadrul Thales.

Companiile devin mai încrezătoare în ceea ce privește securitatea muncii la distanță

În general, concluziile raportului sugerează că firmele sunt în continuare preocupate de riscurile de securitate cibernetică pe care le presupune munca la distanță, dar aceste îngrijorări nu mai sunt atât de mari. În același timp, companiile sunt din ce în ce mai încrezătoare în capacitatea sistemelor de autentificare și de gestionare a accesului de a face față acestor riscuri. Doar 31% dintre profesioniștii IT intervievați au declarat că sunt „foarte îngrijorați” de riscurile și amenințările de securitate ale muncii la distanță în 2022, în scădere de la 39% în 2021. Totuși, numărul celor care au declarat că sunt „oarecum îngrijorați” – cel mai întâlnit răspuns – a crescut de la 43%, la 48% în 2022.

Autentificarea cu mai mulți factori prinde teren, dar nu este larg răspândită

În timp ce utilizarea autentificării cu mai mulți factori (MFA) rămâne cea mai răspândită metodă pentru cei care muncesc la distanță (68%) și pentru utilizatorii cu privilegii (52%), raportul arată că adoptarea MFA este în creștere pentru personalul intern și non-IT și a ajuns la 40%, comparativ cu 34% în 2021. Cu toate acestea, adoptarea pe scară largă a acestui protocol de securitate cibernetică de către companii nu a devenit încă o normă. Puțin peste jumătate dintre angajați (56%) au adoptat MFA în cadrul companiilor și organizațiilor.

Sondajul a fost realizat pentru a stabili impactul direct pe care pandemia și munca la distanță l-au avut asupra planurilor companiilor de a implementa noi tehnologii de securitate cibernetică. Răspunsurile au arătat o creștere globală de 6%, de la 31% în 2021. Pandemia a avut, de asemenea, un impact asupra planurilor de implementare a gestionării accesului în cloud: la nivel mondial, 45% dintre respondenți a adoptat acest instrument, față de 41% în 2021. Aceste două concluzii ale sondajului demonstrează o mai mare conștientizarea a amenințărilor de securitate cibernetică și a nevoii de gestionare adecvată a accesului utilizatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel va plăti mai mult pentru gazele naturale achiziţionate de la firma algeriană Sonatrach
Enel SpA a încheiat un acord cu firma algeriană de stat Sonatrach, conform căruia compania italiană de utilităţi va plăti mai mult pentru gazele naturale, în urma majorării preţurilor pe......
Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze la conductele Nord Stream
Suedia a semnalat o a patra scurgere de gaze la conductele Nord Stream
Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt ...
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație Meta Estate Trust
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație Meta Estate Trust
Ilinca Păun se alătură Consiliului de Administrație al Meta Estate Trust începând cu 29 septembrie, a anunțat compania.
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
R Systems angajează peste 50 de specialişti IT la nivel naţional până la sfârşitul anului 2022
Compania de tehnologie şi transformare digitală R Systems vrea să angajeze peste 50 de specialiști IT în România până ...