Companiile low-cost au luat aproape 9% din veniturile Tarom de pe cursele interne

Compania naţională Tarom a transportat anul trecut cu doar 1% mai mulţi pasageri faţă de 2015, însă veniturile din bilete s-au redus. Astfel, compania a încasat mai puţin un miliard de lei din cursele regulate, în scădere cu 5% faţă de 2015, arată datele din raportul financiar al Tarom. Unul dintre motivele invocate de companie este retragerea din flotă a modelelor A310.
Andrada Ghira - mar, 13 iun. 2017, 21:01
Companiile low-cost au luat aproape 9% din veniturile Tarom de pe cursele interne

Veniturile Tarom în 2016 din transportul pasagerilor pe cursele interne s-au redus, cu circa 9% într-un an. Comparativ cu veniturile înregistrate în 2014, scăderea este de 10%. Tarom a realizat anul trecut venituri din cursele regulate interne de 149 milioane de lei, faţă de 163 milioane de lei în 2015. 

2016 a însemnat intrarea puternică a operatorilor low-cost acolo unde Tarom avea monopol: cursele interne. Dacă Blue Air a făcut primul pas în octombrie 2015, Wizz Air şi Ryanair au deschis noi rute de la Bucureşti spre Cluj-Napoca şi Timişoara în vara, respectiv toamna anului trecut. 

Iar efectul intrării companiilor low-cost pe aeroporturile din provincie s-a văzut şi în cifre. Traficul de pasageri pe rutele interne s-a dublat în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Astfel, dacă totalul pasagerilor îmbarcaţi şi debarcaţi pe cursele interne regulate şi neregulate pe aeroporturile din România a fost de 319.233 în primul trimestru din 2016, acest număr s-a dublat în aceeaşi perioadă a acestui an. În doar şapte luni de la lansarea zborurilor interne de către Wizz Air spre Cluj-Napoca şi Ryanair spre Timişoara, cei doi operatori low-cost au anunţat fiecare 100.000 de pasageri transportaţi pe aceste două rute interne. 

CITEŞTE ŞI Efectul low-cost pe cursele interne: traficul de pasageri s-a dublat

Gradul de încărcare al avioanelor Tarom a fost anul trecut de 67,71%, în scădere faţă de gradul realizat în 2015, de 68,3%. 

Ce a mai ajutat Tarom în 2016 a fost şi preţul mic la petrol. Astfel, dacă în 2015 compania a plătit 606 dolari pe tonă, anul trecut preţul a fost de 490,83 pe tonă, iar în total, Tarom a cheltuit 54 de milioane de euro pe combustibil. 

De ce să vină un consultant strategic? 

Încă de anul trecut, Tarom a căutat un consultant strategic, care să reorganizeze activitatea companiei. Însă, noua conducere la ministerul Transporturilor a renunţat la contractarea unui consultant strategic. „Nu este neapărat să dăm un milion de euro ca să vină un consultant să ne spună ceea ce pot face experţii noştri din cadrul Tarom”, spunea ministrul Răzvan Cuc la începutul acestui an într-un interviu acordat Capital. 

Anul trecut au fost derulate două proceduri de licitaţie pentru contractarea unui consultant strategic, ambele anulate. Fostul ministrul al Transporturilor, Sorin Buşe, spunea că va face public numele partenerului. 

În acest context, se pare că lipsa unui consultant strategic duce la întârzieri în aplicarea unor acţiuni din Planul de administrare al Tarom. Printre acestea, „restructurarea-stabilirea modelului de business, modernizarea completă a părţii administrative, armonizarea flotei, restructurarea reţelei de rute, lansarea prgramului Tarom Night şi a companiei Tarom Light”, se arată în raportul financiar al operatorului naţional. 

Te-ar mai putea interesa și
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
PMB vrea să cumpere autobuze electrice de 620.000 de euro, fără TVA, pe bucată
Primăria Capitalei ar urma să crească preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA, conform unor proiecte de hotărâre care......
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat cu 2,5 milioane de lei terenurile fostelor platforme Comat SA și Remat SA din Brăila, unde intenționează ...
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
 Israelul a anunţat miercuri că amână redeschiderea teritoriului său pentru turişti şi pregăteşte pentru noi măsuri ...
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creştere cu 0,3 puncte procentuale ...