Companiile petroliere despre taxa pe stâlp: România este singura ţară care impozitează sondele

Taxa pe construcţiile speciale contravine legislaţiei în vigoare, întrucât se aplică inclusiv sondelor petroliere, care sunt active temporar, iar România este prima ţară producătoare de petrol care impozitează astfel de active, potrivit unei scrisori trimise Guvernului de Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie de Petrol (ROPEPCA), obţinută de AGERPRES.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 14:57
Companiile petroliere despre taxa pe stâlp: România este singura ţară care impozitează sondele

‘Punctul de vedere al industriei de petrol şi gaze naturale este că un regim fiscal bazat pe profit ar permite deductibilitatea cheltuielilor materiale şi ar sprijini industria cu un sistem prudent de amortizare a activelor. Prin contrast, TSC (taxa pe construcţiile speciale – n.r.) propusă prin OUG 102/2013 ar taxa active şi nu profituri. Taxarea activelor în locul profiturilor ar avea un impact negativ disproporţionat asupra calculelor economice ale proiectelor de petrol şi gaze naturale. TSC ar prelungi rata de recuperare a cheltuielilor de capital a investitorilor, scăzând astfel indicatori financiari-cheie precum fluxurile de numerar actualizate (DCF) şi randamentul investiţiilor (ROI) la niveluri inacceptabil de reduse’, se arată în document.

Membrii Asociaţiei susţin că această taxă contravine legislaţiei în vigoare.

‘În timp ce ROPEPCA este surprinsă de faptul că TSC nu ia în calcul amortizarea activelor, suntem îngrijoraţi de devierea de la un regim fiscal bazat pe profit pe care această taxa o reprezintă. Ca o notă separată, ROPEPCA consideră aplicarea TSC asupra unor active temporare, cum ar fi o sondă, că fiind o măsură ce contravine legislaţiei în vigoare’, mai spun petroliştii.

Ei au arătat că această taxă nu are precedent în industria de petrol şi gaze.

‘Subliniem faptul că, potrivit publicaţiei Ernst&Young 2013 Global Oil and Gas Guide, nicio ţară producătoare de petrol şi gaze naturale nu a aplicat industriei o taxă specială pe construcţii pentru construirea unor active cu caracter temporar cum ar fi o sondă de explorare/producţie’, se mai arată în scrisoare.

Asociaţia afirmă că implementarea TSC ar putea descuraja potenţialii investitori din România şi ar avea consecinţe neintenţionate de a limita dezvoltarea pe termen mediu şi lung a economiei şi a securităţii energetice a ţării.

‘Un potenţial efect al împovărării investiţiilor din industria petrolului şi a gazelor naturale din România cu TSC ar fi potenţiala relocare a capitalului investiţional de către investitori şi acţionarii acestora către alte proiecte mai profitabile. Ca rezultat al unei astfel de relocări, beneficiile auxiliare la care s-ar renunţa prin aplicarea TSC ar include impozitele pe venit ale angajaţilor angrenaţi la proiect, contribuţiile sociale ale angajaţilor şi ale angajatorilor, TVA-ul şi taxele obţinute din impozitarea lanţului de aprovizionare care se dezvoltă cu industria de petrol şi gaze naturale’, menţionează ROPEPCA.

Prin urmare, această taxă va scădea numărul locurilor de muncă din industria de petrol şi gaze naturale, cât şi numărul locurilor de muncă din industriile ce deservesc activităţile industriei (industria hotelieră, de transport, de construcţii, de securitate etc.), se mai precizează în scrisoarea petroliştilor. Pentru fiecare loc de muncă din industria de petrol şi gaze naturale, se mai creează încă cinci locuri de muncă indirecte în comunităţile locale.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...