Companiile petroliere ruseşti au câştigat un miliard de dolari în urma sancţiunilor americane impuse Iranului şi Venezuelei – Bloomberg

Sancţiunile impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, împotriva Iranului şi Venezuelei au avut ca efect colateral o creştere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că producătorii ruşi de petrol au câştigat venituri suplimentare de cel puţin 905 milioane dolari în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 şi iulie 2019, conform calculelor realizate de Bloomberg.
Economica.net - vin, 16 aug. 2019, 11:01
Companiile petroliere ruseşti au câştigat un miliard de dolari în urma sancţiunilor americane impuse Iranului şi Venezuelei - Bloomberg

Aceste calcule se bazează pe diferenţa de preţ între petrolul rusesc Urals şi preţul de referinţă pentru barilul de ţiţei Brent în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 şi iulie 2019, comparativ cu media din ultimii cinci ani.

Potrivit analiştilor, sancţiunile americane au dus la o creştere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că ţiţeiul Urals a început să se tranzacţioneze la o valoare mai mare decât petrolul Brent.

„În prezent există un deficit de concurenţă pe segmentul ţiţeiului mai greu ca urmare a sancţiunilor impuse Iranului şi Venezuelei, dar şi a acordului de reducere a producţiei convenit de OPEC şi statele partenere. Cererea pentru ţiţeiul Urals în regiunea Mediteranei este la un maxim istoric”, susţine Konstantsa Rangelova, analist la JBC Energy.

Administraţia americană a introdus sancţiuni împotriva Venezuelei la finele lunii ianuarie 2019 şi noi sancţiuni mai dure împotriva Iranului au intrat în vigoare în luna mai. Aceste măsuri au creat un deficit de petrol greu cu conţinut mare de sulf, un tip de petrol similar cu cel produs în Rusia.

În mod tradiţional, petrolul rusesc are preţ mai mic decât petrolul Brent. Potrivit analiştilor de la S&P Global Platts, în ultimii cinci ani un baril de petrol rusesc s-a vândut, în medie, cu un dolar mai puţin decât barilul de ţiţei Brent în zona Mediteranei şi cu 1,63 dolari mai puţin decât referinţa Brent în zona Europei de Nord Vest.

Însă acest discount a început să se reducă începând din luna noiembrie 2018, iar de la începutul acestui an barilul de ţiţei Urals s-a vândut la un preţ cu 0,86 de dolari mai mare decât ţiţeiul Brent, iar în regiunea Mediteranei (o zonă dominată în mod tradiţional de ţiţeiul iranian) diferenţa de preţ este de peste un dolar în favoarea ţiţeiului rusesc.

Konstantsa Rangelova subliniază însă că această diferenţă de preţ ar putea să se reducă în curând, odată cu încheierea sezonului vacanţelor estivale şi cu debutul operaţiunilor de mentenanţă la rafinăriile din Europa, aceste lucruri urmând să ducă la diminuarea cererii pentru petrolul Urals.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri că săptămâna viitoare va continua creşterea numărului ...
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...