Companiile petroliere rusești își primesc cu mare întârziere banii pentru livrările de țiței și carburanți, ca urmare a sancțiunilor SUA

Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni la plata pentru țițeiul și carburanții vânduți, deoarece băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) devin tot mai precaute pe fondul sancțiunilor impuse de SUA, au declarat opt surse are sunt la curent cu această chestiune, citate de Reuters.
Mihai Nicuţ - mie, 27 mart. 2024, 13:16
Companiile petroliere rusești își primesc cu mare întârziere banii pentru livrările de țiței și carburanți, ca urmare a sancțiunilor SUA

Întârzierile de plată reduc veniturile Kremlinului și le fac să fie fluctuante, permițând Washingtonului să își atingă dublul său obiectiv politic de sancționare – să întrerupă banii care merg către Kremlin pentru a-l pedepsi pentru războiul din Ucraina, fără a întrerupe însă fluxurile energetice globale.

Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia și-au sporit cerințele de conformitate cu sancțiunile în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la întârzieri sau chiar la respingerea transferurilor de bani către Moscova, potrivit celor opt surse bancare și comerciale.

Băncile, și mai precaute ca urmare a sancțiunilor secundare ale SUA, au început să le ceară clienților lor să ofere garanții scrise că nicio persoană sau entitate de pe lista SDN (Special Designated Nationals) a SUA nu este implicată într-o tranzacție sau este beneficiarul unei plăți.

Sursele au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității problemei și pentru că nu li se permite să vorbească cu presa.

În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești, au declarat două surse.

Banca Mashreq din Emiratele Arabe Unite, băncile Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China continuă să proceseze plăți, dar durează săptămâni sau luni până la finalizare, au declarat patru surse.

Banca Mashreq a refuzat să comenteze. Băncile FAB și DIB din Emiratele Arabe Unite, Ziraat și Vakifbank din Turcia, ICBC și Bank of China din China nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există probleme de plată atunci când a fost întrebat despre rapoartele potrivit cărora băncile din China au încetinit plățile.

„Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”, a declarat Peskov într-o teleconferință zilnică cu reporterii. „Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”, a spus Peskov.

Reuters amintește că Occidentul a impus o multitudine de sancțiuni Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022, dar tranzacționarea petrolului rusesc nu este ilegală atâta timp cât acesta este vândut sub un plafon de preț impus de Occident, de 60 de dolari pe baril.

Exporturile de petrol rusesc și plățile pentru acesta au fost întrerupte în primele luni ale războiului, dar ulterior s-au normalizat, deoarece Moscova a redirecționat fluxurile către Asia și Africa, departe de Europa.

„Problemele au revenit din decembrie, după ce băncile și companiile au realizat că amenințarea sancțiunilor secundare ale SUA este reală”, a declarat o sursă comercială. Sursa se referea la o decizie a Trezoreriei SUA, publicată pe 22 decembrie 2023, care avertiza că ar putea aplica sancțiuni pentru eludarea plafonului de preț rusesc băncilor străine și le cerea acestora să sporească gradul de conformare.

Acesta a devenit primul avertisment direct cu privire la posibilitatea unor sancțiuni secundare asupra Rusiei, punând-o pe picior de egalitate cu Iranul în anumite domenii comerciale.

În urma ordinului american, băncile chineze, din Emiratele Arabe Unite și din Turcia care lucrează cu Rusia au intensificat controalele, au început să ceară documente suplimentare și au instruit mai mult personal pentru a se asigura că tranzacțiile sunt conforme cu plafonul de preț, au declarat sursele comerciale.

Documentele suplimentare pot include, de asemenea, detalii privind proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacție și datele personale ale persoanelor care controlează entitățile, astfel încât băncile să poată verifica orice expunere la lista SDN.

La sfârșitul lunii februarie, băncile din Emiratele Arabe Unite au fost nevoite să sporească controalele privind plățile, deoarece li s-a cerut să furnizeze date băncilor corespondente din SUA și Trezoreriei americane dacă au tranzacții care merg în China în numele unei entități rusești, potrivit unei surse bancare familiare cu această chestiune.

„Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăților către Rusia”, a declarat una dintre surse.

O sursă a declarat că o plată a fost întârziată cu două luni, în timp ce o alta a spus că întârzierile s-au ridicat la două-trei săptămâni.

„A devenit dificil și asta nu doar pentru tranzacțiile în dolari. Uneori este nevoie de săptămâni pentru ca o tranzacție directă yuan-rubla să fie executată”, a declarat unul dintre comercianți.

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois......
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...