Companiile preferă tot mai mult angajaţii pe durată determinată. Codul Muncii încurajează fenomenul

Numărul angajaţilor pe termen scurt a crescut vertiginos în 2011, dinamica creşterii depinzând de autorul estimării. Cea mai recentă estimare propune o creştere de 10% faţă de anul anterior, potrivit experţilor firmei de consultanţă în managementul financiar Accace. Tendinţa de creştere va fi accentuată de noul Cod al Muncii.
Adrian N. Ionescu - mar, 28 feb. 2012, 14:13
Companiile preferă tot mai mult angajaţii pe durată determinată. Codul Muncii încurajează fenomenul

În 2011, peste 55.000 de persoane au fost nevoite să accepte această angajare temporară, sau au apelat la ea, după cum spun oficialii Accace, într-un raport emis astăzi.

O estimare anterioară stabilea numărul angajaţilor temporari la doar 30.000n în octombrie anul trecut, dar probabil că acea estimare era excesiv de conservatoare. Ar însemna că dinamica creşterii de slujbe temporare ar fi dus la dublare, în numai câteva luni de toamnă şi de iarnă, în care cererea scade de obicei.

Diferenţele ar putea veni şi din faptul că Accace, consultant în management financiar,  nu vizează locurile de muncă care sunt neapărat legate de anotimp, cum sunt cele din agricultură.

Piaţa slujbelor temporare este controlată de companiile de recrutare şi resurse umane care au forţa de a angaja personal pentru a-l împrumuta companiilor cliente. Încă din 2010, leasingul de personal a furnizat până la trei sferturi din afacerile companiilor de resurse umane.

“Companiile sunt din ce în ce mai interesate să flexibilizeze relaţia directă dintre numărul de angajaţi şi nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de muncă temporară. Se observă o creştere a cererii pe acest segment, această tendinţă datorându-se atât noilor reglementări în domeniu, care favorizează munca temporară, cât şi faptului că angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la optimizarea costurilor”, a declarat Bogdan Badea, business development manager la filiala Accace din România.

Începând cu acest an, Accace a intrat la rândul său pe piaţa leasingului de personal. Compania este specializată în recrutarea de funcţii financiare şi procesare salarii.

În România, companiile care apelează frecvent la serviciile unui furnizor de muncă temporară fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurări, farma, HoReCa, agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, componente electronice.

În general, este vorba despre companii mari, multinaţionale, cu un număr mare de angajaţi sau cu o cultură orientată foarte puternic pe externalizare.

La nivel european, toate pieţele mature utilizează de zeci de ani munca temporară. Pentru comparaţie, piete precum Anglia, Franţa sau Germania au milioane de angajaţi temporari fiecare, în timp ce Europa Centrală si de Est are pieţe de ordinul sutelor de mii de angajaţi temporari.

Noul Cod al muncii încurajează şi în România fenomenul împrumutului de personal. Un angajat temporar trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de salarizare ca şi un angajat pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte acelaşi tip de muncă sau unul similar, indiferent de felul în care a fost angajat – direct sau printr-un agent de muncă temporară.

“România se află încă la început în acest domeniu. Cu siguranţă, şi în următoarea perioadă tendinţa de externalizare se va menţine, pentru că ne aflăm într-o perioadă incertă din punct de vedere economic, în care companiile sunt prudente cu investiţiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat în seamă este zona de înlocuiri datorate concediilor de maternitate, care în ultimii trei ani a fost un motiv foarte important în creşterea muncii temporare şi care a permis deschiderea unor poziţii temporare de middle şi chiar top management”, a mai adăugat Bogdan Badea.

Clienţii principali ai Accace sunt (în general, nu neapărat în România) corporaţii medii şi mari precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...