Companiile româneşti, creşteri de două ori mai mari decât cele americane sau europene în primele 9 luni

Piaţa de capital din România a crescut în primele nouă luni cu 29% prin prisma indicelui BET şi cu 35,6% prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), remis joi AGERPRES.
AGERPRES - joi, 07 oct. 2021, 15:41
Companiile româneşti, creşteri de două ori mai mari decât cele americane sau europene în primele 9 luni

Indicele american S&P 500 a înregistrat un avans de 14,7% în aceeaşi perioadă, iar indicele european STOXX600 a avut un plus de 14%.

Totodată, valoarea tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 13 miliarde lei, +4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior.

„Piaţa de capital din România a înregistrat creşteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să obţină performanţe importante în raport cu alte pieţe dezvoltate. Aceste rezultate au fost obţinute într-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus şi estimările privind o creştere accelerată a inflaţiei, iar pe de altă parte piaţa de capital românească s-a remarcat printr-o efervescenţă a listărilor şi a căpătat mai multă consistenţă prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internaţionali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piaţa de capital românească, unde valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creştere cu 4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior”, se menţionează în comunicat.

Într-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar în luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu 4,5% în aceeaşi perioadă de timp. După primele nouă luni, creşterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, după primele nouă luni, indicele BET (+28,9%) a înregistrat o creştere de două ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%). Piaţa românească a supraperformat şi în raport cu indicele pieţelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleaşi date arată că, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de creştere dublu faţă de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). În acelaşi timp, România a avut performanţe puternic pozitive faţă de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%).

„Efervescenţa pieţei de capital româneşti a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 emisiuni de obligaţiuni şi 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro şi 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de 1 miliard de euro. În ritm cu noile tendinţe ale pieţei, am lansat şi am început să promovăm o nouă identitate a Bursei de Valori Bucureşti şi am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor româneşti de pe segmentul AeRO”, a afirmat Radu Hanga, preşedinte BVB.

La rândul său, Adrian Tănase, CEO BVB, a precizat că, în octombrie, va fi lansat primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi 2 indici pentru Piaţa Reglementată.

„Dezvoltăm continuu piaţa de capital în mod organic şi sustenabil: am aprobat includerea altor două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenţi; în octombrie, lansăm primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi 2 indici pentru Piaţa Reglementată; am simplificat accesul la piaţă pentru companiile care se listează din 2022 pe segmentul alternativ. Poziţionăm România ca o piaţă de capital atractivă în regiune, iar companiile româneşti capătă din ce în ce mai multă expunere în indicii internaţionali.”, a subliniat Adrian Tănase.

Companiile româneşti au devenit tot mai vizibile pe radarul investitorilor internaţionali. Începând cu 20 septembrie 2021, România are cinci companii în indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap si Bittnet (BNET) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

În ceea ce priveşte piaţa internă, Bursa de Valori Bucureşti continuă demersurile de dezvoltare şi, începând cu 11 octombrie, lansează BET AeRO, primul indice dedicat segmentului multilateral de tranzacţionare care va include la acel moment 20 de companii româneşti. Odată cu BET AeRO, BVB va lansa încă doi indici pentru Piaţa Reglementată: BET-TRN si BET-XT-TRN reprezintă variantele de randament total net ale indicilor BET-TR si BET-XT-TR.

Totodată, pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listări accelerate de instrumente financiare, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe segmentul multilateral de tranzacţionare al BVB, procedura care va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...