Companiile se tem că reformele fiscale globale vor conduce la dubla impozitare – studiu

 Reformele fiscale de la nivel global, utilizarea ineficientă a tehnologiei şi incertitudinea economică pun o presiune semnificativă asupra capacităţii companiilor de a asuma preţuri de transfer, potrivit ediţiei 2024 a studiului EY International Tax and Transfer Pricing Survey.
AGERPRES - mar, 16 ian. 2024, 10:45
Companiile se tem că reformele fiscale globale vor conduce la dubla impozitare - studiu

„Preţurile de transfer reprezintă o funcţie fiscală esenţială pentru organizaţiile din întreaga lume, prin care se gestionează tranzacţiile interne ale companiilor, printre care plăţile transfrontaliere între filiale, închirierea de imobile şi licenţele de proprietate intelectuală (PI). Companiile respondente preconizează că ne aflăm la debutul unei perioade de instabilitate a cotelor de impozitare efective, favorizată de anumiţi factori, printre care se numără modificarea lanţurilor de aprovizionare, reformele fiscale globale şi inflaţia”, susţin autorii lucrării.

Studiul, realizat la nivel mondial, în 47 de jurisdicţii, în rândul a 1.000 de profesionişti în preţuri de transfer şi al altor actori interesaţi, a constatat că 84% dintre respondenţi spun că se confruntă cu un risc moderat sau semnificativ de dublă impozitare ca urmare a reformelor fiscale globale, iar 72% dintre aceştia au declarat că impozitele minime globale vor avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicilor lor privind preţurile de transfer. Se dublează nevoia de a avea un grad avansat de certitudine în preţuri de transfer.

Conform sursei citate, cascada presiunilor externe cu impact asupra deciziilor de business în general complică responsabilităţile liderilor funcţiei de preţuri de transfer.

Dintre cei intervievaţi, 77% au declarat că inflaţia va avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicilor lor privind preţurile de transfer în următorii trei ani, în timp ce 51% au declarat că majorarea ratelor dobânzii a afectat preţul datoriei intragrup pe termen mediu şi lung.

Modificările aduse lanţurilor de aprovizionare şi angajamentele faţă de obiectivele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) ridică probleme suplimentare. Aproximativ 28% dintre respondenţi şi-au modificat politica privind preţurile de transfer pentru a reflecta politicile ESG, iar 42% au declarat că organizaţiile lor şi-au mutat producţia în altă jurisdicţie în ultimii trei ani din cauza problemelor geopolitice.

Totodată, mai mult de şase din zece respondenţi (62%) anticipează că modificarea lanţurilor de aprovizionare va avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicii privind preţurile de transfer şi în următorii trei ani.

Circa 75% dintre respondenţi au declarat că utilizarea ineficientă a tehnologiei reprezintă prima sau a doua cea mai mare problemă cu care se confruntă, în timp ce 67% au considerat „calitatea slabă a datelor” drept prima sau a doua cea mai mare problemă cu care se confruntă. Interesant este faptul că 73% au declarat că investiţiile în tehnologii operaţionale mai sofisticate în domeniul preţurilor de transfer ar duce la o îmbunătăţire moderată sau semnificativă a gestionării riscurilor, iar 88% au spus că se aşteaptă ca tehnologiile în domeniul preţurilor de transfer să aducă economii pentru organizaţia lor în următorii trei ani.

Studiul a relevat o creştere spectaculoasă a numărului de companii care apelează la acorduri prealabile referitoare la preţuri (APP), care permit întreprinderilor să negocieze condiţiile tranzacţiilor intragrup cu autorităţile de administrare fiscală pentru perioade multianuale înainte de depunerea declaraţiilor fiscale, pentru a crea un mai mare grad de certitudine în ceea ce priveşte poziţiile lor de preţuri de transfer şi mai multă valoare în contextul iniţiativelor privind erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor (BEPS 2.0): 61% şi 59% dintre respondenţi au declarat că APP-urile bilaterale şi, respectiv, multilaterale vor fi „foarte utile”, în creştere de la 34% şi, respectiv, 30%, în 2021.

În plus, 59% dintre respondenţi au spus că APP-urile unilaterale vor fi „foarte utile” pentru gestionarea controverselor legate de preţurile de transfer în următorii trei ani, mai mult decât dublu faţă de 29% în 2021.

În ultimă instanţă, politicile privind preţurile de transfer sunt susţinute de fapte şi date comerciale. Actualul peisaj al schimbărilor legislative şi fiscale îi va determina pe profesioniştii din domeniul fiscal şi al preţurilor de transfer să adopte un rol mai proactiv în colaborarea cu managementul companiei pentru a obţine mai multă certitudine în ceea ce priveşte aspectele legate de preţurile de transfer şi pentru a reacţiona din timp la perturbările economice şi geopolitice.

Ediţia 2024 a studiului EY International Tax and Transfer Pricing Survey a fost realizată în perioada septembrie – octombrie 2023. În cadrul acestui studiu dublu-orb, au fost intervievaţi 1.000 de directori executivi din cadrul unor companii mari, din 47 de jurisdicţii şi 19 sectoare de activitate, cu privire la o varietate de aspecte legate de fiscalitate şi preţuri de transfer la nivel internaţional. Organizaţia EY nu a fost identificată ca sponsor al studiului.

EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...