Companiile trebuie să se pregătească de ieşirea Greciei din zona euro – vicepremier belgian

Companiile şi bănile centrale ar face o greşeală gravă dacă nu s-ar pregăti pentru ieşirea Greciei din zona euro, a declarat, vineri, vicepremierul Belgiei, Didier Reynders, citat de Reuters.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 12:03
Companiile trebuie să se pregătească de ieşirea Greciei din zona euro - vicepremier belgian

„Nu există o discuţie organizată la nivel european referitor la ce se va face (dacă Grecia iese din zona euro, n.r.). Dacă băncile centrale şi companiile nu s-ar pregăti pentru acest scenariu, ar fi o eroare profesională majoră”, a spus Reynders, într-un discurs la European American Press Club din Paris.

Declinul acţiunile europene s-a accentuat după declaraţia lui Reynders, iar indicele FTSEurofirst 300 se afla în scădere cu 0,4% la 10:55 GMT (13:55 GMT).

Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, după ce politicienii eleni nu au putut forma, în urma alegerilor parlamentare, din 6 mai, un guvern. Incertitudinea privind Grecia este accentuată de ascensiunea forţelor politice ce se opun măsurilor de austeritate din acordul de ajutor financiar extern. Fără sprijin financiar, Grecia ar intra în incapacitate de plată şi ar fi nevoită să părăsească uniunea monetară. Noi alegeri anticipate au fost programate la jumătatea lunii iunie.

Surse citate de Reuters au afirmat miercuri că oficiali din zona euro au transmis statelor membre ale uniunii monetare să pregătească planuri de avarie în cazul în care Grecia decide să renunţe la moneda unică.

„Eurogroup Working Group a convenit că fiecare ţară din zona euro trebuie să pregătească un plan de avarie, individual, pentru consecinţele potenţiale ale unei ieşiri a Greciei din zona euro”, a declarat unul dintre oficialii din zona euro apropiat discuţiilor.

Trei oficiali au declarat pentru Reuters că instrucţiunile au fost convenite luni, în timpul unei teleconferinţe a Eurogroup Working Group, format din experţi care lucrează în numele miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...