Companiile vor investi în acest an până la 1,18 trilioane de dolari în digitalizarea afacerilor

Companiile din întreaga lume fac investiţii semnificative în tehnologiile şi serviciile care permit transformarea digitală (DX) a modelelor lor de afaceri, a produselor şi a serviciilor pe care le oferă, precum şi a organizaţiilor. În cea mai recentă actualizare a ghidului global privind cheltuielile semestriale pentru transformarea digitală, International Data Corporation (IDC) prognozează că cheltuielile globale pentru digitalizare vor ajunge la 1,18 trilioane de dolari în 2019, o creștere de 17,9% față de 2018.
Economica.net - mie, 01 mai 2019, 17:57
Companiile vor investi în acest an până la 1,18 trilioane de dolari în digitalizarea afacerilor

„Investițiile în tehnologia DX la nivel mondial sunt estimate să ajungă la peste 6 trilioane de dolari în următorii patru ani”, a declarat Eileen Smith, vicepreședinte al programului cu grupul IDS Customer Insights & Analysis. „Creșteri puternice ale investițiilor în tehnologie DX este prognozate în toate sectoarele, variind între 15% și 20%. Cea mai mare rată anuală de creştere va fi în sectorul financiar să fie cel mai rapid, cu o rată anuală de 20,4% între 2017 și 2022”.

Cele două industrii care vor investi cel mai mult în transformarea digitală în 2019 sunt producția discretă (221,6 miliarde de dolari) şi producția procesată (124,5 miliarde dolari). Pentru ambele industrii, principala prioritate a cheltuielilor DX este producția smart, susținută de investiții semnificative în operațiuni autonome, operațiuni de fabricație și calitate.

Retailul va fi următoarea industrie din 2019, urmată îndeaproape de serviciile de transport și servicii profesionale. Fiecare dintre aceste industrii va avea o combinație diferită de priorități strategice, de la comerțul omni-canal pentru industria de retail până la optimizarea digitală ade aprovizionare în industria transporturilor și managmentul facilităţilor – transformând spațiul de lucru în servicii profesionale. O CAGR de 21,4% va permite industriei serviciilor profesionale să depăşească industria de transport în ceea ce privește cheltuielile globale DX în 2020.

Cele mai mari investiţii vor fi făcute în toate sectoarele sunt reprzentate de opeaţiunile autonome (52 de miliarde de dolari), producţia de roboţi (45 de miliarde de dolari) şi managementul mărfurilor (41 de miliarde de dolari). 

Investiţiile cu cea mai mare rată de creştere în intervalul 2018-2022 sunt estimate că vor viza laboratoarele virtuale (108,6% CAGR), vizualizări digitale (53,5%) şi managementul designului augmentat (43,9% CAGR).

Din punct de vedere al tehnologiei, investițiile în hardware și servicii vor reprezenta mai mult de 75% din totalul cheltuielilor DX în 2019. În topul cheltuielilor cu serviciile se vor afla cheltuielile cu servicii IT (154 miliarde dolari) și servicii de conectivitate (102 miliarde dolari). Cheltuielile hardware vor fi distribuite în mai multe categorii, incluzând hardware-ul companiilor, dispozitivele personale și infrastructura IaaS. Cheltuielile pentru softurile necesare transformării digitale ale companiilor vor totaliza 253 de miliarde.

„Transformarea digitală devine rapid cel mai mare motor de investiții și proiecte de tehnologii noi în rândul companiilor”, a declarat Craig Simpson, manager de cercetare cu grupul IDC Customer Insights & Analysis. „Este deja clar din cercetarea noastră că afacerile care au investit masiv în DX în ultimii 2-3 ani acumulează deja recompensele în ceea ce priveşte creşterea mai rapidă a veniturilor şi profituri nete mai puternice în comparaţie cu afacerile care au întârziat iniţiativele DX şi investiţiile”.

Statele Unite și China vor fi cele două mari piețe geografice pentru cheltuielile DX, furnizând mai mult de jumătate din totalul mondial în 2019, potrivit studiului IDC.

Unde se află România

În ceea ce priveşte România, chiar dacă sectorul IT este în expansiune continuă, nivelul de digitalizare ne plasează pe ultimul loc în Europa, şi în a doua jumătate a topului la nivel global în clasamentele efectuate de instituţii precum ONU, UE şi raportul IMD World.

În România nivelul de educație digitală este scăzut, românii folosesc internetul în special pentru accesarea rețelelor sociale și divertisment. În plus, România se confruntă cu un decalaj mare între mediul urban și cel rural, în ceea ce privește infrastructura tehnologică de tip internet cu bandă largă.

Conform unui studiu Valoria, 46% dintre companii spun că nu au făcut din transformarea digitală partea centrală a strategiei lor de business anul trecut. Principalul obstacol în calea digitalizării ar fi lipsa unor consumatori digitali. Pe locul al doilea, 40% dintre companii spun că principalul obstacol sunt costurile prea martacol în calea digitalii, iar pe locul al treilea (38%) dintre companii recunosc chiar propria rezistență la schimbare.

Un alt studiu, derulat de Ipsos pentru anii 2017 şi 2018, indică faptul că 30% dintre respondenți consideră că mediul profesional în care își desfășoară activitatea este în stadiul de “evaluator digital”, adică îmbrățișează cu pași mărunți revoluția digitală și planifică în timp, la nivel macro, absorbția ei completă în ADN-ul businessului.

În ceea ce privește impactul pe care îl va produce digitalizarea în companiile românești în următorii trei ani, unul din doi respondenți cu funcție de management consideră acest demers unul disruptiv în activitatea businessului.

Aproximativ 60% dintre respondenți consideră că procesul de digitalizare în companiile în care lucrează este mai degrabă unul autodidact, aceștia căutând și implementând la nivel individual tehnologii digitale care să îi ajute în optimizarea activității zilnice profesionale.

De asemenea, studiul a mai relevat faptul că transformarea digitală în mediul de business din România este un proces continuu de adoptare și adaptare, 66% dintre respondenții considerând-o un demers cu un impact pozitiv.

Potrivit raportului „The rise of Digital Challengers – cum poate deveni digitalizarea următorul motor de creștere pentru România” întocmit de Mckinsey, sectorul privat are nevoie să diversifice instrumentele digitale utilizate în vederea creșterii productivității, accesării unui portofoliu de clienți noi și extinderii pe piețele globale.

Compania de cercetare arată că digitalizarea ar putea fi următorul motor de creștere durabilă pentru România, cu o contribuție de 42 miliarde de euro la PIB în 2025.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...