Competiţia din retail ajunge la sat. Profi deschide primul magazin-test ce se pretează mediului rural

Profi Rom Food, al doilea retailer pe segmentul supermarketurilor, reia un proiect despre care vorbea acum doi ani. Testează conceptul Loco ce se pretează în mediul rural, după ce competitorul Carrefour a ajuns la o reţea de 7 magazine săteşti sub brandul Contact.
Alina Stanciu - joi, 06 nov. 2014, 08:29
Competiţia din retail ajunge la sat. Profi deschide primul magazin-test ce se pretează mediului rural

Lanţul de retail Profi a deschis azi la Azuga un magazin test ce s-ar putea transforma, în funcţie de rezultatele obţinute, în primul Profi Loco, brand sub care compania se va extinde în oraşele foarte mici şi în mediul rural. 

„Actuala noastră strategie este să deschidem experimental noi formate de magazin care nu sunt cu totul finalizate, pentru a ne testa ideile nu din birou, ci prin experimente concrete şi soluţii localizate,” a declarat Pawel Musial, Directorul General al PROFI Rom Food. „Ulterior, strângem informaţiile şi le incorporam în noi magazine.”

La sfârşitul lui 2012, cei de la Profi anunţau un proiect ce urma să fie implementat în mediul rural şi la care au renunţat pe parcurs. Sub brandul Profi Loco, fondul de investiţii polonez Enterprise Investors dorea să creeze un lanţ de magazine de mici dimensiuni, axat mai puţin pe produsele fresh, dar de unde s-ar fi putut cumpăra mărfurile de care au în general nevoie oamenii care locuiesc la sate. 

Magazinul din Azuga are 350 mp în total, cu o sala de vânzări de 250 mp, şi se află la parterul unei clădiri comerciale de pe Str.Ritivoiu nr.11. „El se va putea încadra în oricare din cele doua formate Profi şi Profi City,  dar tot atât de bine se poate să se transforme şi în primul magazin Loco, format conceput cu o sortimentaţie oarecum diferită, adaptată localităţilor de mai mici dimensiuni, urbane şi rurale”, susţin oficialii companiei, într-un comunicat.

Competiţie la sate

Potrivit acestora, iniţial, Loco a fost gândit pentru zone rurale, dar în funcţie de ceea ce îşi doresc clienţii din Azuga, de exemplu, un astfel de magazin s-ar putea să ajunga să vândă pe lângă obişnuita gama de produse alimentare şi unele produse de sezon cerute specific de piaţa locala. „Făcând o analiză mai aprofundată am realizat că în zonele rurale trebuie să facem faţă mare volum de concurenţă neloială. Nu suntem mulţumiţi de mediul de afaceri din comerţul rural pentru că ne este foarte greu să luptăm cu retailerii care încalcă legea şi fac evaziune fiscală. Am văzut retaileri mici care nu dau bon fiscal şi proprietari de magazine cu relaţii în administraţiile locale, astfel că afacerile lor nu sunt expuse controalelor, ci sunt lăsate să opereze chiar dacă încalcă legislaţia în multe domenii, de la fiscalitate, până la siguranţa alimentelor şi resurse umane”, declara la începutul acestui an, pentru ECONOMICA.NET Pawel Musial.

Detalii aici Ce planuri are Profi pentru 2014: renunţă la conceptul magazinului de la ţară

Între timp însă, retailerul francez Carrefour a deschis deja în franciză 7 magazine de mici dimensiuni în mediul rural şi periurban, sub brandul Contact. Este vorba despre unităţi ce se aseamănă cu vechile magazine universale de pe vremuri,cu o sortimentaţie variată, dar cu un număr limitat de branduri pe aceeaşi categorie. Astfel de magazine există deja la Hărman (judeţul Braşov), Mizil (judeţul Prahova), Iveşti (judeţul Galaţi), Hârşova (judeţul Constanţa), Feteşti (judeţul Ialomiţa) sau Pechea (judeţul Galaţi).

Formatele Profi

Profi a gândit până acum diferite formate pentru diferite situaţii, precum Profi Mall (unităţi operate în centre comerciale tip mall). De asemenea, pentru a-şi ajuta magazinele să ajungă în zone până acum inaccesibile retailului modern, compania a creat magazinul modular, actualmente în funcţiune la Sighisoara şi Baraolt şi în curs de extindere rapidă. „Orice magazin test este denumit iniţial Mini, iar când rezultatele devin concludente, la sfârşitul unei perioade de probă care poate fi diferită de la o locaţie la alta, el va fi redenumit în funcţie de formatul care se dovedeste că i se potriveşte cel mai bine”, se explică într-un comunicat al companiei.

Magazinele Profi funcţionează în prezent în format Standard şi City. Cele din prima categorie sunt mai mari şi vând o gama mai extinsă de produse, prezentând totodată şi o serie de atracţii suplimentare cum ar fi zone de grill, panificaţie coaptă în magazin sau coffee corner. Cele in format City sunt mai mici şi vând o gamă ceva mai restransă de produse.

Un nou magazin la Timişoara

Profi a inaugurat astăzi un nou  magazin în Timişoara ce se afla tot la parterul unei clădiri comerciale, pe str. Gheorghe Lazar nr 33, avand în total 447.76 m.p. şi o sala de vanzari de 315 m.p. reţeaua a ajuns astfel la 125 de unităţi. 
Cu peste 6000 de angajati şi magazine în 124 de localitati, Progi este al doilea mare retailer modern din România.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...