1EUR = 4.7320 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de ajutoarele de stat pentru minerit şi producerea energiei electrice-director

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are nevoie de ajutoarele de stat pentru activităţile de minerit şi de producere a energiei electrice, astfel încât să poată funcţiona şi să acopere necesarul de cărbune pentru termocentrale, dar şi să respecte contractul colectiv de muncă, a declarat marţi, pentru Agerpres, noul director general adjunct al companiei, Petre Nica.

01 noi, 2016 | Agerpres

În ceea ce priveşte ajutorul de stat pentru minerit, directorul adjunct al CEH a precizat că a fost definitivat un memorandum care ar trebui fie discutat în perioada următoare într-o şedinţă de Guvern.

'Să vedem în ce măsură se vor găsi fizic banii, în aşa fel încât în decembrie să-i primim. Este vorba de 234 de milioane de lei, bani pe care nu i-a cheltuit Societatea de Închideri Mine Valea Jiului', a spus Nica.

În cazul producţiei de energie, directorul adjunct al CEH a explicat că este nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru ca ajutorul de stat să acopere diferenţa între preţul de vânzare şi preţul de cost, iar termocentralele Mintia şi Paroşeni să poată funcţiona până în anul 2024.

El a subliniat faptul că este nevoie de o perioadă în care compania să poată genera suficiente venituri pentru a asigura necesarul de cărbune pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni, în paralel cu respectarea contractului colectiv de muncă. 'Totul, într-un cadru de disciplină, care este importantă', a arătat Nica.

Fost preşedinte al Sindicatului 'Muntele', Petre Nica a apreciat că trecerea sa în echipa managerială a CEH poate fi catalogată ca o provocare. El a arătat că problemele complexului sunt aceleaşi, chiar dacă acum 'poziţionarea este diferită'.

'Nu mi se pare foarte greu, pentru că eu am încercat să abordez problemele de pe ambele poziţii. Nu am militat doar pe cereri, fără să ţin cont de situaţia economică sau tehnică', a conchis Petre Nica.

CEH va fi condus, din 2 noiembrie, de o nouă echipă managerială ce a fost desemnată marţi de către administratorul special Codruţ Stănescu, după ce fostul director general al complexului, Cosmin Chiuzan, a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului pe care l-a primit în urmă cu şase luni.

Noul director general al companiei este Mihael Melczer, iar ca directori adjuncţi au fost numiţi Horia Giurgiu şi Petre Nica, ultimul fiind cunoscut ca fost preşedinte al Sindicatului 'Muntele', reprezentativ la nivelul CEH.

CEH este în procedură de insolvenţă din cauza datoriilor de peste 1,5 miliarde lei acumulate în timp. În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajaţi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO