Hunedoara aşteaptă un investitor cu 700 mil. de dolari pentru o nouă termocentrală

06 02. 2013
electrocentrale_deva1346340558_05836400

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) aşteaptă, într-o lună, un investitor interesat să construiască la Mintia un grup energetic nou de 400 MW, pe gaze, care ar urma să coste circa 700 de milioane de dolari. Investiţia ar urma să se desfăşoare de către o firmă mixtă în care CEH să vină cu aportul în natură, reprezentând activele aferente Complexului, iar investitorul selectat cu lichidităţile care să asigure integral costurile de construcţie a noului grup.

Acelaşi model a fost urmat şi la Complexul Energetic Oltenia unde se va construi un grup nou de 600 de MW pe platforma termocentralei Rovinari pentru 1 miliard de euro. Investitorul care va finanţa construcţia este China Huadian Group care va deţine şi majoritatea acţiunilor în compania de proiect. De altfel, şi la Hunedoara tot chinezii ar fi interesaţi de grupul nou de 400 MW. În septembrie anul trecut, fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Rodin Traicu spunea despre colosul chinez China Coal Group că este interesat de investiţia de la Mintia dar şi de modernizarea extracţiei de huilă din Valea Jiului.

Documentele de preclaificare a potenţilailor investitori se pot depune până la data de 12 martie, ora 9.00. La  ora 10.00,  acestea se deschid. Caietul de sarcini al investiţiei se poate ridica gratuit de la sediul societăţii din Vulcan până în 11 martie.

Companiile interesate să depună documentele de precalificare trebuie să fi avut o cifră medie de afaceri anuală de 800 de milioane de euro în ultimii trei ani, să fi construit în ultimii 5 ani cel puţin un grup energetic de 400 MW şi să aibă în exploatare centrale electrice cu o putere instalată de măcar 600 de MW. Prin aceste condiţii conducerea CEH şi decidenţii de la Ministerul Economiei au vrut să se asigure că nu vor veni decât investitori puternici financiar şi cu o experienţă relevantă în domeniu.

Complexul Energetic Hunedoara este o societate pe acţiuni înfiinţată în urma fuziunii societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. Societatea a fost înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pe 1 noiembrie 2012. Capitalul social al Societăţii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara S.A. este de 203.396.080 lei, fiind deţinut de statul român prin Ministerul Economiei în proporţie de 100%.

Societatea asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României, având o putere instalată de 1.435 MW.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, Complexul va fi privatizat prin vânzarea unui pachet de acţiuni nou emise prin oferta publică de majorare a capitalului social cu 105% comparativ cu capitalul social existent.