Cărbunele românesc merge în Serbia: Complexul Energetic Oltenia a câştigat un contract de export de 16 milioane de euro

Contractul presupune livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit, în şase luni. Profitul CEO este de circa 2,5 euro pe tonă, adică aproximativ 3,7 milioane de euro.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 22:01
Cărbunele românesc merge în Serbia: Complexul Energetic Oltenia a câştigat un contract de export de 16 milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia a câştigat o licitaţie în Serbia pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit într-un termen de şase luni, dimensiunea contractului fiind de 16 milioane de euro. Informaţia a fost furnizată, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere a CEO.

„Contractul este deja în derulare. Pleacă zilnic 7 – 8.000 de tone de cărbune din mină de la noi. Transportul este făcut de ei, parte pe tren, parte cu camionul, până la Dunăre, de unde pleacă cu barja până în Serbia. Am obţinut un preţ de 13,5 euro pe tonă, un preţ bun având în vedere că noi îl extragem cu 10-11 euro pe tonă şi că avem oricum grămezi de cărbune nefolosit”, spune Antonie. Potrivit acestuia, contractul are şi o opţiune de continuare, dacă partenerii sârbi vor fi multumiţi de termenele de livrare şi vor mai avea nevoie de materie primă pentru termocentrale în cantităţi consistente şi după vara lui 2015.

ECONOMICA.NET a relatat, încă din octombrie 2014, că CEO participă la o licitaţie de livrare de cărbune în Serbia. La acea dată, oficialii CEO vorbeau despre un potenţial contract de livrare pentru 2 milioane de tone de cărbune şi aproape 50 de milioane de euro.

Sârbii au nevoie urgentă de cărbune şi de energie electrică pentru că inundaţiile din  primăvara anului trecut au afectat grav sistemul energetic al vecinilor. Multe dintre hidrocentrale s-au defectat iar termocentralele nu au putut suplini deficitul de capacitate pentru că şi galeriile minelor au fost inundate. Tocmai din acest motiv, Serbia este un cumpărător constant de energie electrică din România şi acum, şi de cărbune.

În septembrie 2014, ministrul sârb pentru Energie şi Minerit, Aleksandar Antic, în cadrul unei vizite în ţara noastră, a spus că „România este gata sa livreze electricitate Serbiei, precum şi cărbune pentru centralele electrice ale tarii, la cel mai bun preţ posibil în perioada viitoarei ierni, daca este nevoie”. Antic a fost susţinut de fostul ministru român al Energiei Răzvan Nicolescu, care a afirmat că guvernul Romaniei ar urma să furnizeze susţinerea şi avizele dacă Serbia are nevoie de cantităţi suplimentare de energie electrică şi de cărbune din partea Romaniei.

Complexul Energetic Oltenia este una dintre cele mai mari companii de stat din România şi unul dintre cei mai mari angajatori, cu 19.000 de salariaţi. Compania nu trece printr-o perioadă prea bună, pentru că este concurată puternic pe paţa energiei de producători mult mai ieftini, precum  Hidroelectrica sau cei eolieni şi fotovoltaici şi pentru că preţul certificatelor de emisie pe care trebuie să le achiziţioneze a crescut în ultimul an. Prin urmare, face restructurări de personal.

Estimările oferite de directorul CEO, Laurenţiu Ciurel, pentru anul trecut arată venituri de 2,6 miliarde de lei şi un profit de 73 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Hertz a comandat 100.000 de mașini de la Tesla – Bloomberg
Hertz a comandat 100.000 de mașini de la Tesla – Bloomberg
Producătorul american de vehicule electrice Tesla a primit cea mai mare comandă de mașini din istoria sa și a pieței ...
Poşta Română permite accesul tuturor clienţilor săi în oficiile poştale, fără a solicita Certificatul verde
Poşta Română permite accesul tuturor clienţilor săi în oficiile poştale, fără a solicita Certificatul verde
Toţi clienţii Poştei Române vor avea acces în unităţile poştale din întreaga ţară fără a fi nevoiţi să prezinte ...
“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este în sine o problemă” INTERVIU Marian Năstase, Alro
“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este ...
Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică ...