Complexul Energetic Oltenia are mari probleme financiare, însă acordă angajaţilor prime de 700 lei

Aproape 6.000 dintre angajaţii de la Complexul Energetic Oltenia iau prime de 700 de lei, de Ziua Energeticianului, deşi compania a avut, anul trecut, pierderi istorice. Restul angajaţilor vor lua şi ei prime, dar în august, de Ziua Minerului, relatează Digi Tv. Între timp, managementul caută soluţii să ţină compania pe linia de plutire.
Economica.net - sâm, 18 iul. 2015, 10:06
Complexul Energetic Oltenia are mari probleme financiare, însă acordă angajaţilor prime de 700 lei

Pentru o reparaţie a unei simple motocoase, angajaţii Complexului Energetic Oltenia trebuie să scoată bani din buzunar. Câte cinci lei. O situaţie care arată cât de prost stă compania cu banii.

Liderul de sindicat Constantin Mitrescu spune că societatea nu mai dispune nici măcar de şuruburi, chei, sau bani pentru a repara nişte motocositoare. „De exemplu la Termocentrala Rovinari ne trebuie cosită iarba”.

„Nu putem să aşteptăm să ia foc iarba din partea exterioară a centralei, să ia foc transformatoarele, până ne vine nouă aprobare!”, se plânge un angajat.

Nemulţumită că s-a aflat în presă despre cheta pe care trebuie să o facă muncitorii, conducerea companiei vrea să facă o anchetă şi să afle cine a cerut strângerea banilor.

Chiar dacă societatea are dificultăţi financiare, trebuie să acorde primele prevăzute în contractul colectiv de muncă. 5.800 de energeticieni vor primi, până luni, tichete în valoare de 700 de lei, de Ziua Energeticianului. Dacă aceste prime nu ar fi acordate, salariaţii ar da compania în judecată şi ar avea câştig de cauză.

Dumitru Pârvulescu, lider de sindicat: E un drept contractual consfinţit de peste 15 ani ani în contractul colectiv de muncă. Totuşi s-a încercat amânarea lor. S-a încercat amânarea de către directorat şi probabil că este justificată de lipsa de lichidităţi

În luna august, de Ziua Minerului, vor primi şi ceilalţi salariaţi prime. Totul se întâmplă în condiţiile în care managerul Complexului a fost avertizat de Ministerul Energiei şi de Consiliul de Supraveghere să oprească investiţiile, din cauza situaţiei financiare dificile în care se află compania.

Complexul Energetic Oltenia traversează o criză fără precedent caracterizată prin scăderea vânzărilor, închiderea pe perioade îndelungate a unor grupuri termo, din lipsă de comenzi şi acuzaţi de natură penală pentru vânzarea de cărbune în Serbia prin intermediul unei firmei de apartament, la preţuri sub costul de producţie.

CEO este cel mai mare complex termo din ţară, cu o capacitate de 4.000 de MW. Termocentralele din Oltenia pot asigura circa 30% din consumul naţional de energie.

În luna mai, Guvernul a emis o hotărâre prin care un număr de 2.133 de angajaţi, dintr-un total de 18.424, vor fi disponibilizaţi, începând cu 1 iunie şi până la sfârşitul anului. Aceştia vor primi plăţi compensatorii de 12,6 milioane de lei.

În medie, fiecare miner va primi circa 6.000 de lei, echivalentul a două salarii medii nete. Concedierile vor urma şi în anii următori. Până în 2018, trebuie daţi afară 3.000 de salariaţi ai CEO.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...