Complexul Energetic Oltenia nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii – sindicalişti

Liderii de sindicat din CEO Oltenia susţin că lignitul din depozite s-a înjumătăţit pentru că o parte dintre cariere sunt blocate din cauza întârzierii exproprierilor din zonă, iar compania nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii, scrie Mediafax.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 19:37
Complexul Energetic Oltenia nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii - sindicalişti

Deficitul de cărbune de la CEO a determinat conducerea companiei să mărească programul de lucru al minerilor, începând din această lună. De la cinci zile pe săptămână, la anumite cariere se lucrează şapte din şapte, măsură care s-a aplicat mai ales la cariera Husnicioara, obligată să suplinească unităţi, precum cea de la Jilţ Sud, unde depozitele sunt goale.

Situaţia de la Jilţ Sud se datorează lipsei frontului de lucru, negocierile conducerii CEO cu proprietarii de terenuri din zonă fiind prelungite din cauza neînţelegerilor.

Exproprierile nu au fost făcute, iar excavatoarele sunt astfel blocate. Câţiva lideri sindicali din CE Oltenia îi solicită directorului Diviziei Miniere, Daniel Antonie, să rezolve problema exproprierilor de la Cariera Jilţ Sud.

„Lipsa de cărbune de la Cariera Jilţ Sud se datorează blocajului exproprierilor, excavatoarele nemaiavând front de lucru, în timp ce aici se înregistrează şi o lipsă masivă de personal şi materiale cu care s-ar desfăşura procesul de producţie”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul sindical de la Lupoaia.

Acesta susţine că, deocamdată, carierele miniere din Motru asigură necesarul termocentralelor de la Turceni şi Craiova. O situaţie similară se înregistrează şi la Cariera Tismana.

„În depozitul de la Tismana se mai afla, la final de săptămână, o rabă de cărbune, tot ce a fost fiind transmis spre termocentrala de la Rogojelu. În ultimul timp, cariera nu mai face faţă solicitărilor, depozitul carierei rămânând gol, la câteva zile”, a declarat Iulian Păuna, liderul Sindicatului Lignitul din cadrul Carierei Tismana.

Probleme majore sunt şi la carierele Roşia şi Pinoasa care transportă cărbune, pe circuitul de benzi, în alternanţă, spre termocentrala de la Rovinari.

Reprezentanţii CEO nu neagă deficitul de producţie şi lipsurile acuzate liderii sindicali, dar spun că lucrurile se află sub control, cel puţin pentru următoarea lună.

„Stocurile de carbune existente, la acest moment, asigură funcţionarea termocentralelor alimentate pe calea ferată, conform contractelor perfectate, pentru o perioada de circa 30 zile”, a transmis Elena Zamfir, responsabilul cu Relaţiile Publice la CEO, la solicitarea MEDIAFAX.

Pe perioada de iarnă, carierele vor lucra „cu anumite linii tehnologice la un program combinat de 5, 6, 7 zile/săptămână, pentru a suplini deficitul de productie cauzat de lipsa accesului la unele terenuri. Cu acest program de lucru se vor asigura cantitaţile de cărbune necesare pentru iarna 2016-2017, la un regim prognozat de functionare cu şapte grupuri energetice, la sarcină nominală. Livrările de cărbune se vor asigura printr-un program de şapte zile pe săptămana, pentru a suplini deficienţele aparute în derularea contractelor de transport pe calea ferată”, spun reprezentanţii CEO Oltenia.

Depozitele CEO s-au golit şi în urma acordării cotei de cărbune către mineri şi energeticieni.

Cererile pentru cotele de cărbune se pot depune la CEO până pe 15 octombrie, urmând să fie acordate zece tone de cărbune pentru fiecare beneficiar.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...