Complexul Energetic Oltenia nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii – sindicalişti

Liderii de sindicat din CEO Oltenia susţin că lignitul din depozite s-a înjumătăţit pentru că o parte dintre cariere sunt blocate din cauza întârzierii exproprierilor din zonă, iar compania nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii, scrie Mediafax.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 19:37
Complexul Energetic Oltenia nu mai are cărbune nici pentru termocentralele proprii - sindicalişti

Deficitul de cărbune de la CEO a determinat conducerea companiei să mărească programul de lucru al minerilor, începând din această lună. De la cinci zile pe săptămână, la anumite cariere se lucrează şapte din şapte, măsură care s-a aplicat mai ales la cariera Husnicioara, obligată să suplinească unităţi, precum cea de la Jilţ Sud, unde depozitele sunt goale.

Situaţia de la Jilţ Sud se datorează lipsei frontului de lucru, negocierile conducerii CEO cu proprietarii de terenuri din zonă fiind prelungite din cauza neînţelegerilor.

Exproprierile nu au fost făcute, iar excavatoarele sunt astfel blocate. Câţiva lideri sindicali din CE Oltenia îi solicită directorului Diviziei Miniere, Daniel Antonie, să rezolve problema exproprierilor de la Cariera Jilţ Sud.

„Lipsa de cărbune de la Cariera Jilţ Sud se datorează blocajului exproprierilor, excavatoarele nemaiavând front de lucru, în timp ce aici se înregistrează şi o lipsă masivă de personal şi materiale cu care s-ar desfăşura procesul de producţie”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul sindical de la Lupoaia.

Acesta susţine că, deocamdată, carierele miniere din Motru asigură necesarul termocentralelor de la Turceni şi Craiova. O situaţie similară se înregistrează şi la Cariera Tismana.

„În depozitul de la Tismana se mai afla, la final de săptămână, o rabă de cărbune, tot ce a fost fiind transmis spre termocentrala de la Rogojelu. În ultimul timp, cariera nu mai face faţă solicitărilor, depozitul carierei rămânând gol, la câteva zile”, a declarat Iulian Păuna, liderul Sindicatului Lignitul din cadrul Carierei Tismana.

Probleme majore sunt şi la carierele Roşia şi Pinoasa care transportă cărbune, pe circuitul de benzi, în alternanţă, spre termocentrala de la Rovinari.

Reprezentanţii CEO nu neagă deficitul de producţie şi lipsurile acuzate liderii sindicali, dar spun că lucrurile se află sub control, cel puţin pentru următoarea lună.

„Stocurile de carbune existente, la acest moment, asigură funcţionarea termocentralelor alimentate pe calea ferată, conform contractelor perfectate, pentru o perioada de circa 30 zile”, a transmis Elena Zamfir, responsabilul cu Relaţiile Publice la CEO, la solicitarea MEDIAFAX.

Pe perioada de iarnă, carierele vor lucra „cu anumite linii tehnologice la un program combinat de 5, 6, 7 zile/săptămână, pentru a suplini deficitul de productie cauzat de lipsa accesului la unele terenuri. Cu acest program de lucru se vor asigura cantitaţile de cărbune necesare pentru iarna 2016-2017, la un regim prognozat de functionare cu şapte grupuri energetice, la sarcină nominală. Livrările de cărbune se vor asigura printr-un program de şapte zile pe săptămana, pentru a suplini deficienţele aparute în derularea contractelor de transport pe calea ferată”, spun reprezentanţii CEO Oltenia.

Depozitele CEO s-au golit şi în urma acordării cotei de cărbune către mineri şi energeticieni.

Cererile pentru cotele de cărbune se pot depune la CEO până pe 15 octombrie, urmând să fie acordate zece tone de cărbune pentru fiecare beneficiar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...