1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Imobiliare

Proiectul lui Dan Fischer din Poiană a provocat insolvenţa Concefa

La data de 14 martie, Tribunalul Sibiu a acceptat cererea de intrare în insolvenţă depusă de societatea Concefa Sibiu, unde acţionar majoritar este omul de afaceri Horaţiu Cercel. Valoarea totală a datoriilor depăşeşte 33 de milioane de euro, potrivit datelor administratorului judiciar, Casa de Insolvenţă Trasilvania.

28 mai, 2012 | | ECONOMICA.net

Casa de Insolvenţă Transilvania a identificat principalele elemente care au cauzat deschiderea procedurii de insolvenţă a Concefa SA. Pierderile din activitatea operaţională sunt primele menţionate de administratorul judiciar şi în special pierderile cauzate de contractul încheiat cu INR Management Real Estate, compania controlată de omul de afaceri Dan Fischer şi care dezvoltă proiectul de lux Silver Mountain din Poiana Braşov.

"Din analiza datelor furnizate reiese faptul că derularea acestui contract a generat pierderi financiare societăţii Concefa SA, constând în pierdere operaţională pe lucrările realizate dar neacceptate de către beneiciar şi executarea unor garanţii constituite - valoarea cumulată a acestora ridicându-se la peste 20 de milioane de lei", se arată în raportul CITR. 

În luna februarie a acestui an, Concefa a anunţat că a rezuiliat contractul cu INR Management Real Estate. Omul de afaceri Dan Fischer anunţa investiţii de 350 de milioane de euro în proiectul Silver Mountain care urma să cuprindă locuinţe, un hotel, dar şi un teren de golf.

O altă cauză o reprezintă şi imposibilitatea finalizării proiectului rezidenţial Regele Ferdinand nr. 4, din lipsa resurselor financiare necesare pentru realizarea lucrărilor. Alte cauze identificate sunt şi nivelul ridicat al creanţelor nerecuperate de la terţi dar şi imobilizarea unor resurse semnificative ale societăţii în active care nu sunt utilizate în activitatea de bază.

Cine şi cât are de recuperat

Banca Comercială Română are o creanţă de 50,43 milioane de euro, compusă din 11,53 milioane de euro şi 151.802 lei. Un alt creditor este RI Eastern European Finance BV, prin mandatar Raiffeisen Bank SA, care are de recuperat 16,78 milioane de lei (3,85 milioane de euro).  Raiffeisen Bank SA a solicitat înscrierea la masa credală cu suma de 3,506 milioane de lei (807.000 de euro). În ceea ce priveşte creanţa BRD, administratorul judiciar va înscrie banca în tabelul creanţelor cu sumele: 16,00 milioane de lei şi 313.784 lei. Banca Transilvania - Sucursala Sibiu are de recuperat 404.667 lei, Ambient SA are de recuperat 186.410 lei, Arabesque SRL are de recuperat 1,46 milioane lei, iar firma MGV demin Impex SRL a fost înscrisă cu suma de 78.228 lei Banca Comercială Intesa SanPaolo România SA - prin Sucursala Sibiu va fi inscris în tabelul cranţelor cu suma de 563.706 lei. Valoarea totală a creanţelor garantate înscise în grupa I este de 19,5 milioane de euro.

De asemenea, şi cei 396 de angajaţii ai Concefa au re recuperat bani în valoare totală de aproximativ 125.000 de euro.

Creanţele chirografare depăşesc valoarea de 46 milioane de lei (10,6 milioane de euro).

Datoriile totale ale societăţii Concefa sunt de 145,37 milioane de lei (33,4 milioane de euro).

Anul trecut, Concefa a rulat afaceri de 85 de milioane de lei, înscădere cu 24% faţă de 2010. Horaţiu Cercelare o avere estimată la 28-30 de milioane de euro, potrivit Top 500 Miliardari realizat de Forbes România, ocupând poziţia 168. Prima adunare a creditorilor va avea loc pe 30 mai la sediul debitoarei din Sibiu, strada Henry Coandă, nr. 59.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO