Concentraţia lanţurilor internaţionale. Ce cote de piaţă au marii jucători din retail în România

Grupul german de retail Lidl&Schwarz, prezent pe plan local cu două concepte de magazine-Kaufland şi Lidl şi francezii de la Auchan se luptă pentru fiecare procent din cotele lor de piaţă. Rewe a rămas mult în urmă. 
Alina Stanciu - Dum, 23 mart. 2014, 22:06
Concentraţia lanţurilor internaţionale. Ce cote de piaţă au marii jucători din retail în România

Lidl&Schwarz, Auchan (care include Real) şi grupul Rewe. Trei grupuri internaţionale puternice care şi-au adjudecat, felie cu felie, mare parte din piaţa de retail din România. În timp ce unii au reuşit să obţină supremaţia la produsele alimentare, alţii câştigă teren impunându-se pe segmentul electricelor şi electrocasnicelor. Până acum însă, câştigătorul este de departe grupul german ce operează în România lanţul de hipermarketuri Kaufland şi magazinele tip discounter Lidl. 

Mai precis, potrivit unui raport din 2013 aflat în posesia ECONOMICA.NET, Lidl&Schwarz deţínea în 2012 o cotă de piaţă de 29.469% pe segmentul produselor alimentare, la mare distanţă de Auchan (incluzând magazinele Real preluate de la grupul german Metro) care avea doar 13,3%, dar şi de Rewe (lanţul de magazine Billa şi Penny Market) cu 10,29%.

Potrivit raportului citat, magazinele Lidl şi Kaufland au împreună cele mai bune rezultate la vânzările de carne de pui, ouă şi legume, fructe, cota lor pe aceste două pieţe fiind de 32,2% şi respectiv 31,5%. De asemenea, cele două branduri ale Lidl&Schwarz au supremaţía pe piaţa lactatelor cu o cotă de 28,7%, faţă de 15,9% Auchan (incluzînd magazinele Real) şi 11,5% Rewe, în vreme ce pe segmentul cărnurilor (exceptând puiul) şi cârnaţilor situaţia este mai echilibrată: 30,4% Auchan,30,3% Lidl&Schwarz şi 8,2% Rewe. La produsele de bază, nemţii de la Lidl controlează 35,4% din piaţă, faţă de 16,6% Auchan şi 12,5% Rewe.

În schimb, Auchan şi-a atras mai mulţi clienţi pe segmentul băuturilor răcoritoare, unde deţine 41,7% din piaţă faţă de 17,3% Kaufland şi Lidl sau 8,16% Rewe şi la categoria dulciuri unde are o cotă de 32%, faţă de 18,2% Lidl/Schwarz şi 11,7% Rewe. Totodată, Auchan este marele câştigător al categoriei „alte produse” cu 34,3%, comparativ cu 9,3% Lidl&Schwarz şi 10,3% Rewe

Luate separat, pe segmentul produselor alimentare luate în ansamblu, magazinele Kaufland deţin o cotă de 20,6%, urmate de Carrefour cu 13,8%, Metro cu 13,7%, Lidl cu 8,7% şi Selgros cu 8,3%.

Cine vinde cele mai multe produse nealimentare

În ceea ce priveşte produsele nealimentare (cosmetice, cosmeticele ambientale,  produse de curăţenie, etc), raportul indică aceaşi ierarhie ca în cazul alimentelor. Lidl/Schwarz ocupă 26,4% din piaţă, Auchan 20,5%, iar Rewe 8,1%. Luate separat, Kaufland controlează 22,7%, Carrefour 17,8%, Metro-10,8%, Selgros-8,7%  şi Lidl-3,6%.

Punctul forte al Auchan

Dintre toate categoriile de produse analizate, singura categorie la care Auchan (incluzând magazinele Real) deţine cea mai mare cotă de piaţă este cea a produselor electrice şi electrocasnice, jucării, auto, papetărie, îmbrăcăminte. Retailerul francez controlează 23,9% din această piaţă faţă de 22% Lidl/Schwarz şi 3,9% Rewe.  Auchan este însă la mică distanţă de Carrefour, care deţine 22,8% din această piaţă, în timp ce Metro controlează 17,7%, Lidl 12,6%, Selgros 9,7% şi Kaufland 9,4%.

Menţionăm faptul că datele prezentate de ECONOMICA.NET se referă la cotele pe piaţa din amonte, a aprovizionării, unde retailerii acţionează ca şi cumparatori în relaţia cu producatorii, ale caror produse se regasesc pe rafturile magazinelor.

Analiza pieţei din amonte a inclus, pe lânga părtile implicate, şi achiziţiile efectuate de aproximativ 40 de comercianţi (hiper/supermarketuri şi cash&carry). Nu a fost luata in calcul valoarea achiziţiilor efectuate de către toţi agenţii economici activi pe piaţă, precum cei din HoReCa şi alţi distribuitori en-gros.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...