Conceptul Pharma 4.0 ia amploare. Cât costă digitalizarea industriei farmaceutice

În timp ce crearea, fabricarea și furnizarea de vaccinuri împotriva COVID-19 atrag atenția, în culise, producătorii de produse farmaceutice digitalizează procesele în ritm crescut. Conceptele Pharma 4.0 sunt în creștere în industria farmaceutică, iar caracteristicile unice ale industriei determină producătorii de produse farmaceutice să accelereze investițiile în transformarea digitală. Se preconizează că industria farmaceutică va cheltui 4,5 miliarde de dolari în proiecte de transformare digitală până în 2030, arată ultimul raport ABI Research.
Lidia Neagu - joi, 01 apr. 2021, 22:00
Conceptul Pharma 4.0 ia amploare. Cât costă digitalizarea industriei farmaceutice

Firma globală de consultanță pentru piața tehnologică ABI Research prognozează că, în general, veniturile fabricilor digitale de medicamente vor depăși 4,5 miliarde de dolari în 2030, în timp ce cheltuielile producătorilor de produse farmaceutice numai pentru analiza datelor vor creşte cu 27% pe an și vor ajunge la 1,2 miliarde dolari în 2030, pe măasură ce producătorii caută să urmărească, să optimizeze şi să crească productivitatea.

Pharma 4.0 este un cadru pentru adaptarea strategiilor digitale la contextele unice ale producției farmaceutice asociată cu cea de-a patra revoluţie industrială. În termeni practici, înseamnă mai multă conectivitate, mai multă productivitate, conformitate simplificată și organizarea informațiilor de producție pentru a răspunde problemelor pe măsură ce aceastea apar. Termenul a fost inventat de Societatea Internațională pentru Inginerii Farmaceutici pentru a imagina o industrie farmaceutică matură digital.

În timp ce autoritățile de reglementare încurajează inovarea, dinamica competitivă a industriei impune firmelor farmaceutice să optimizeze liniile de producție pentru a maximiza randamentul pentru timpul în care un medicament este supus protecției prin brevet. Producătorii contractuali se uită la tehnologiile digitale pentru a le permite să sprijine clienții simultan. După expirarea brevetelor, producătorii de medicamente generice trebuie să facă atât de multe produse cât este posibil, spun analiştii. Utilizarea data analytics va sprijini eforturile fiecărui tip de producător de a crește randamentul.

Trecerea de la fabricarea medicamentelor și vaccinurilor pe loturi la optimizarea procesului de fabricație cu fabricație continuă va fi esențială pentru creșterea randamentelor.

„Dar ingredientele farmaceutice active sunt susceptibile la schimbări în mediul lor imediat. Lotul trebuie abandonat dacă starea ingredientelor sau a formulei nu se încadrează în parametrii acceptați. Producătorii vor trebui să investească în analize pentru a ajuta la dezvoltarea gemenelor digitale ale operațiunilor lor, astfel încât să își poată pregăti liniile de producție pentru producția continuă”, spune Michael Larner, analist principal industrial și de fabricație la ABI Research.

O altă zonă importantă în transformarea digitală a industriei este eliminarea hârtiei din operațiuni. „Colectarea și stocarea datelor pe hârtie riscă să reducă productivitatea și crește probabilitatea ca erorile să apară pe linia de producție din cauza erorilor administrative”, subliniază Larner. În SUA, de exemplu, FDA (Food and Drug Administration) încurajează adoptarea tehnologiilor digitale prin publicarea criteriilor pentru trimiterea înregistrărilor electronice către organizație și utilizarea semnăturilor electronice.

Prevalența hârtiei ilustrează progresele care nu au fost încă realizate de firmele farmaceutice în ceea ce privește transformarea digitală. ABI Research are un model de maturitate digitală în cinci etape care prezintă progresul realizat și pașii necesari producătorilor pentru a-și optimiza operațiunile.

Larner explică: „În prezent, producătorii de produse farmaceutice se află în etapa 2, deoarece au o fabrică modernă, dar nu au viziune și se luptă să ajusteze producția, sau în etapa 3, unde au început să implementeze transformarea digitală, dar nu au experiență în reconfigurarea liniilor de producție. În următorul deceniu, multe firme își vor moderniza instalațiile existente sau vor construi situri ecologice, iar operațiunile lor vor fi transformate digital (Etapa 4) sau vor funcționa fără oameni la fața locului (Etapa 5)”.

ABI Research dă exemplul unei fabrici Sanofi din statul american Massachusetts, unde hârtia lipseşte, toate procesele sunt digitale, cu operatorii de instalații care utilizează instrumente de colaborare digitală, analize de date și soluții de realitate augmentată (AR), astfel încât să poată lua decizii și să facă ajustări în timp real.

Pharma 4.0 prevede o paradigmă de fabricație care permite producătorilor să se schimbe, o paradigmă care conectează resursele și lucrătorii și care, în cele din urmă, produce produse de calitate mai bună, cu rezultate mai bune pentru pacienți.

În timp ce Pharma 4.0  a fost numită o nouă revoluție industrială, implementarea sa va semăna mai probabil cu o evoluție în care digitalizarea și automatizarea întâlnesc portofolii de produse și cicluri de viață foarte complexe.

Soluțiile software inteligente ajută la economisirea de timp și bani, şi ajută producătorul să navigheze prin numeroasele etape de fabricație ale unui medicament. Pharma 4.0 înseamnă instrumente și procese noi care permit producția inteligentă, descentralizată, sisteme IT integrate, soluţii IoT (Internet of Things) și sisteme de fabricație flexibile, integrate și complet automatizate în fabrici smart.

Te-ar mai putea interesa și
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri de investiții. Am avut și cinci tranzacții pe săptămână – Interviu
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri ...
Costin Tărăcilă, managing partner al RTPR, avocatul care a coordonat una dintre echipele care au aranjat preluarea activelor CEZ România de către MIRA (cea mai mare tranzacție din ultimii 12......
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația ...
Momente dramatice la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Cel puţin trei pacienţi au murit, în această seară, după ...
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de ...
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Spania va administra cu prioritate vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson persoanele din grupa de vârstă 70-79 ...