Concordia: Preţul energiei pune în pericol industria. Măsurile de până acum sunt insuficiente

Preţul energiei pune în pericol industria, măsurile de până acum sunt insuficiente, iar pentru cele viitoare nu există claritate, semnalează Confederaţia Patronală Concordia, care subliniază că multe companii au luat măsuri de reducere a consumului de energie, dar consideră că fără intervenţia statului nu vor putea trece peste această criză generată de factori externi economiei.
AGERPRES - mar, 25 oct. 2022, 14:25
Concordia: Preţul energiei pune în pericol industria. Măsurile de până acum sunt insuficiente

Conform unui comunicat al Concordia, restrângerea activităţii, riscul crescut de insolvenţă şi imposibilitatea de a mai produce sunt printre riscurile majore cu care se confruntă multe firme din România, scrie Agerpres.

„Este important ca, în ciuda urgenţei, orice noi soluţii să fie discutate şi să existe o consultare reală şi transparentă cu industriile. Se discută un al patrulea cadru de ajutor în doar 12 luni, iar cu apropierea iernii economia nu îşi mai permite soluţii incomplete sau care pun presiune prea mare doar pe anumite sectoare”, susţin reprezentanţii confederaţiei.

Potrivit acestora, multe dintre companiile din România îşi văd pusă în pericol buna funcţionare, iar cei care întâmpină cele mai mari dificultăţi vin din industria producătoare (mobilă, automotive, bere, sucuri etc), dar şi din alte industrii, precum transportul feroviar sau comerţ (în special comerţul cu alimente unde lanţul de frig este esenţial), aşa cum reiese şi dintr-un sondaj recent efectuat în cadrul Concordia.

Pentru foarte multe companii bugetul a fost afectat în mare măsură de creşterea costurilor cu energia şi aproape toţi au probleme cu achiziţionarea energiei (din cauza OUG 119/2022 piaţa energiei este blocată), iar aceste presiuni îi fac pe mulţi să ia în considerare scenarii care obligă la reducerea activităţii, cel puţin temporar. În următoarele 3-6 luni multe companii se vor confrunta cu acest risc al nevoii de a reduce sau stopa activitatea, menţionează sursa citată.

Pentru a atenua efectele crizei, membrii intervievaţi au luat măsuri care să îi ajute să reducă impactul preţurilor foarte mari la energie. Aproape toate companiile au luat măsuri de reducere a consumului de energie, au investit în producerea de energie şi eficienţă energetică, şi-au reorganizat activitatea internă şi pe cea cu publicul, şi-au restrâns activitatea şi, din păcate, unele firme au apelat inclusiv la şomajul tehnic. Multe companii consideră că, fără intervenţia statului, nu vor putea trece peste această criză care a fost generată de factori externi economiei, se mai menţionează în comunicat.

„Aceasta arată că, pentru unele dintre firme, scenariile lunilor viitoare sunt pline de incertitudini şi o parte dintre companii pot fi nevoie nevoite, în absenţa altor măsuri decât cele adoptate până acum, să-şi închidă facilităţi şi să concedieze angajaţi. Cu toate că investiţiile în panouri fotovoltaice sau alte soluţii alternative de producerea a energiei continuă, pentru mulţi angajatori măsurile luate la nivel de companie se dovedesc a fi insuficiente, având în vedere nivelul de expunere la preţurile şi dificultăţile de achiziţie de energie”, punctează reprezentanţii Concordia.

Aceştia mai semnalează că, dincolo de problemele companiilor consumatoare de energie, persistă o serie de probleme la nivelul producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie rezultate din intervenţii necoordonate şi disfuncţionalităţile pieţei în consecinţă sau întârzieri la restituirea sumelor datorate de stat.

„Am propus o serie de măsuri care să fie luate în considerare de către decidenţi, în documentul de poziţie Către o soluţie pentru criza din energie. Am venit cu propuneri atât pentru consumatori, cât şi pentru producători şi furnizori. Înţelegem urgenţa, dar solicităm o minimă consultare publică astfel încât eventuale disfuncţionalităţi ale unui nou cadru de ajutor să fie descoperite şi discutate înainte de intrarea lui în vigoare”, mai spun reprezentanţii patronatelor.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 16 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB şi un total de peste 350.000 de angajaţi în aproape 2.000 de firme mari şi mici, cu capital autohton şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...