Concurenţa: Accesul în reţea al complexelor Oltenia şi Hunedoara vizează siguranţa sistemului

Accesul garantat în reţeaua electrică naţională pe care Guvernul l-a acordat termocentralelor din complexele Oltenia şi Hunedoara are o bază legală şi vizează siguranţa sistemului, astfel că preocupările privind competiţia pe piaţă cad în plan secund, a declarat şeful Consiliului Concurenţei (CC).
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 12:11
Concurenţa: Accesul în reţea al complexelor Oltenia şi Hunedoara vizează siguranţa sistemului

„Ministerul Economiei ne-a consultat şi ne-a întrebat dacă este vreo problemă legată de concurenţă. Ei au motivat că este o chestiune legată de siguranţa sistemului. Pentru Consiliu, prioritară este siguranţa sistemului, astfel că orice aspect legat de competiţie cade în plan secund, mai ales că prevederile din acea hotărâre de guvern au o bază legală, în Legea energiei”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern care prevede că termocentrala Mintia, din complexul energetic Hunedoara, şi complexul energetic Oltenia vor primi, în perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015, acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Guvern, iar actul normativ a fost publicat luni în Monitorul Oficial.

Totodată, actul normativ precizează că Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, va avea obligaţia să asigure dispecerizarea cu prioritate a electricităţii produse de aceste centrale.

Pentru menţinerea nivelului de siguranţă a sistemului electroenergetic naţional, complexele energetice Hunedoara şi Oltenia vor furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o valoare a puteriii electrice de cel puţin 400 MW, respectiv de cel puţin 600 MW.

Măsura este considerată de sindicaliştii din Hidrosind drept o „aberaţie” care va cauza majorarea preţului energiei şi „falimentul economiei”, în timp ce Asociaţia Română pentru Energie Eoliană apreciază că aplicarea ei ar putea atrage declanşarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene.

Companiile care produc energie din surse regenerabile au, de asemenea, accesul garantat în reţelele electrice.

Termocentralele pe cărbuni produc cea mai scumpă energie, la polul opus fiind electricitatea generată de hidrocentrale şi centrale nucleare.

Producătorii de energie în termocentrale sunt afectaţi de intrarea pe piaţă a energiilor regenerabile din perspectiva preţului şi a accesului la clienţi. Astfel, unele termocentrale trebuie oprite pentru a face loc în sistem producătorilor de energie alternativă.

Pe de altă parte, pentru echilibrarea sistemului, necesară din cauza caracterului fluctuant al energiilor regenerabile, este nevoie de unităţi de reglaj, care aparţin preponderent Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...