Concurenţa: Accesul în reţea al complexelor Oltenia şi Hunedoara vizează siguranţa sistemului

Accesul garantat în reţeaua electrică naţională pe care Guvernul l-a acordat termocentralelor din complexele Oltenia şi Hunedoara are o bază legală şi vizează siguranţa sistemului, astfel că preocupările privind competiţia pe piaţă cad în plan secund, a declarat şeful Consiliului Concurenţei (CC).
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 12:11
Concurenţa: Accesul în reţea al complexelor Oltenia şi Hunedoara vizează siguranţa sistemului

„Ministerul Economiei ne-a consultat şi ne-a întrebat dacă este vreo problemă legată de concurenţă. Ei au motivat că este o chestiune legată de siguranţa sistemului. Pentru Consiliu, prioritară este siguranţa sistemului, astfel că orice aspect legat de competiţie cade în plan secund, mai ales că prevederile din acea hotărâre de guvern au o bază legală, în Legea energiei”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern care prevede că termocentrala Mintia, din complexul energetic Hunedoara, şi complexul energetic Oltenia vor primi, în perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015, acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Guvern, iar actul normativ a fost publicat luni în Monitorul Oficial.

Totodată, actul normativ precizează că Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, va avea obligaţia să asigure dispecerizarea cu prioritate a electricităţii produse de aceste centrale.

Pentru menţinerea nivelului de siguranţă a sistemului electroenergetic naţional, complexele energetice Hunedoara şi Oltenia vor furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o valoare a puteriii electrice de cel puţin 400 MW, respectiv de cel puţin 600 MW.

Măsura este considerată de sindicaliştii din Hidrosind drept o „aberaţie” care va cauza majorarea preţului energiei şi „falimentul economiei”, în timp ce Asociaţia Română pentru Energie Eoliană apreciază că aplicarea ei ar putea atrage declanşarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene.

Companiile care produc energie din surse regenerabile au, de asemenea, accesul garantat în reţelele electrice.

Termocentralele pe cărbuni produc cea mai scumpă energie, la polul opus fiind electricitatea generată de hidrocentrale şi centrale nucleare.

Producătorii de energie în termocentrale sunt afectaţi de intrarea pe piaţă a energiilor regenerabile din perspectiva preţului şi a accesului la clienţi. Astfel, unele termocentrale trebuie oprite pentru a face loc în sistem producătorilor de energie alternativă.

Pe de altă parte, pentru echilibrarea sistemului, necesară din cauza caracterului fluctuant al energiilor regenerabile, este nevoie de unităţi de reglaj, care aparţin preponderent Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...