Concurenţa analizează preluarea de către Expur a unor mărci de ulei şi echipamente de la Cargill

Economica.net
18 03. 2013
cargill_19829400

„Activele preluate de Expur reprezintă, în principal, mărci şi echipamente, iar activităţile aferente acestora constau în producţia uleiului îmbuteliat de floarea soarelui, uleiului brut şi şroturilor (şrotul este un produs rezultat în procesul extragerii uleiului din seminţe). În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr.21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă va evalua concentrarea economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de Legea concurenţei.

În februarie, Expur a anunţat că va prelua de la Cargill mărcile de ulei Untdelemn de la Bunica şi Olpo şi echipamentele industriale de la fabrica din localitatea Podari, ca urmare a strategiei de dezvoltare a activităţii.

„În urma acestei operaţiuni, Expur îşi va mări capacitatea de procesare a seminţelor oleaginoase, continuând dezvoltarea unităţii de producţie din Slobozia şi asigurând oportunităţi de valorificare a producţiei agricole locale. Preluarea mărcii Untdelemn de la Bunica va permite Expur să îşi întărească poziţia pe piaţa uleiului alimentar din România”, arăta într-un comunicat Expur.

Compania preciza că finalizarea operaţiunii este prevăzută în primul semestru al anului 2013, sub rezerva acordului Consiliului Concurenţei.

Expur deţine o fabrică în Slobozia, unde procesează 400.000 tone seminţe pe an şi are 500 angajaţi. S-a alăturat Grupului Sofiproteol în 2010, după cumpărarea de către Saipol, filiala Sofiproteol specializată în procesarea seminţelor oleaginoase.

Sofiproteol are activităţi în 14 ţări, 8.000 de angajaţi şi a realizat în 2012 o cifră de afaceri de şapte miliarde euro.

Cargill este un producător şi distribuitor în domeniile alimentar, agricol şi industrial. Grupul este prezent în 65 de ţări. Cargill a cumpărat primul siloz în România în 2000 şi s-a extins, ulterior, prin achiziţii şi investiţii. Activităţile grupului pe piaţa românească includ comercializarea de cereale, servicii de depozitare în silozuri, producerea şi comercializarea de uleiuri îmbuteliate şi producerea de nutreţuri pentru animale.