Concurenţă „la mişto” pe piaţa de energie: 8% din furnizori au oferte pentru casnici, 50% dintre ei cu preţuri mai mari decât cele reglementate

O cercetare a Asociației Consumatorilor și Micilor Producători de Energie (ACMPE) oferă o explicaţie la întrebarea: de ce majoritatea clienţilor casnici nu pleacă din piaţa reglementată de stat.
Economica.net - mie, 24 oct. 2018, 09:48
Concurenţă

ACMPE a studiat site-urile web ale tuturor celor 185 de firme cu licenţe de furnizare de energie electrică, dintre care 168 sunt româneşti iar restul străine, iar rezultatul este descurajant. Doar 15 dintre ele, adică doar 8,93% din totalul furnizorilor români, au o pagină web completă, cu numere de contact, cu ofertă de preţ publicată. Şi nici ele cu toate datele, iar jumătate dintre ofertele de piaţă concurenţială sunt mai proaste pentru consumatori decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă pentru serviciul universal, unde preţurile sunt avizate de ANRE.

“După cum se poate vedea, cele 15 firme care par interesate de furnizarea energiei electrice către consumatori, reprezintă doar 8,93% din cele 168 de firme românești care au licența de furnizare valabilă, acordată de A.N.R.E. Situația aceasta poate fi numită “concurență de piață”? Ridicolul situației este dat de faptul că, având obligația de a prezenta public o ofertă de preț standard pentru cele trei tipuri de consumatori, din cei 15 furnizori concurențiali care au ofertele actualizate, mai mult de jumătate oferă prețuri caredepășesc pragul de preț pentru serviciul universal, stabilit de A.N.R.E. pentru furnizorii de ultimă instanță obligați sau opționali.

În acest fel furnizorii concurențiali transmit către consumatori mesajul: “ NU PUTEM (sau NU VREM) să lucrăm cu consumatorii casnici sau consumatorii noncasnici mici! ”. În plus, pe lângă faptul că ofertele de preț publicate ridicau semne de întrebare, lipsesc și alte informații esențiale unui consumator: condițiile generale de furnizare, conținutul propus pentru contractul de furnizare, informații relevante despre activitatea de furnizare (indicatorii de performanță actualizați, etc.)”, arată ACMPE.

Furnizorii nu trimit oferte, nici la cerere

ACMPE a continuat demersul şi a trimis tuturor celor 168 de firme româneşti cereri de oferte de preţ. În mod suprinzător, aproape trei sferturi nu au răspuns, ceea ce, în opinia Asociaţiei, este ilegal şi ANRE ar trebui să se sesizeze.

“Conform legislației în vigoare, am transmis prin email, în data de 01.10.2018, orele 15:11-15:14, cererea noastră de ofertă, conținând TOATE informațiile minime obligatorii pentru întocmirea unei oferte de preț. Cererea a fost transmisă către toate cele 168 firme (110 firme care au avut publicate adrese de email și 58 de firme ale căror emailuri au fost aflate telefonic în diverse ocazii)!”, spune Asociaţia.

Rezultatul?

“121 de firme nu au trimis ofertă, 6 au spus că refuză, 8 au avut oferte mult peste cel al pieţei reglementate, deci este clar că nu intenţionează să contracteze clienţi mici, şi doar 41 de firme au depus oferte.

Îngrijorător este faptul că 75,59% dintre furnizorii de energie din România refuză să dea curs obligației prevăzute de art.18 din Ordinul A.N.R.E. nr.64/2014 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienții finali: “ La cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să comunice, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, o ofertă privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială, care conține: prețul de furnizare, condițiile și termenele de plată și data-limită de încheiere a contractului de furnizare. ”

Un alt aspect îngrijorător este existența unui procent de 19,51% dintre firmele de furnizare românești care transmit oferte de furnizare cu prețuri exagerat de mari, care să transmită mesajul “ Nu ne interesează! ” către consumatori.

Dacă adăugăm și faptul că firmele care dețin licență de furnizare valabilă în România și au sediul în afara țării, nici măcar nu si-au pus vreodată problema respectării obligației de a oferi o pagină web în limba română, rezultă în mod evident că 81,08% dintre firmele care dețin licențe de furnizare a energiei electrice nu sunt interesate de contractarea energiei pentru consumatorii casnici sau noncasnici mici”, spune Asociaţia.

“Concluzia la care am ajuns noi: “liberalizarea” pieței de energie electrică este un proces al cărui scop este departe de a fi atins, datorită lipsei evidente de implicare și supraveghere atentă din partea A.N.R.E., a carențelor majore în crearea unei legislații coerente și a evitării aplicării juste și echidistante a reglementărilor în vigoare! Din păcate aceste aspecte nu au intrat nici în atenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, nici a Consiliului Concurenței sau, măcar, a reprezentaților consumatorilor numiți în Comitetul Consultativ al A.N.R.E. și care ar trebui să tragă semnalele de alarmă corespunzătoare pe lângă A.N.R.E., în cazul în care ar fi fost interesate de corectarea acestor neajunsuri!”, spune ACMPE.

ACMPE este o organizație non-profit care are ca scop protejarea intereselor membrilor săi în raport cu orice societate comercială care deține licență valabilă emisă de ANRE, autoritățile publice implicate în derularea oricărui contract care face referire la energia electrică sau gazele naturale încheiat de către oricare dintre membrii săi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că podul peste Someş trebuie dat în trafic în acest an, iar varianta de ocolire a municipiului, din care şi acest pod......
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
La summit-ul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice din aprilie 2009, de la Strasbourg/Kehl, statele aliate au admis importanţa ...
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 ...
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...