Concurenţă neloială: Angajaţii sezonieri vor avea salarii mai mici decât cei din hoteluri şi restaurante

Modificările aduse Codului Fiscal, multe dintre ele intră în vigoare la 1 februarie, au şi efecte negative asupra contributorilor. În afara faptului că peste 100.000 de firme îşi vor vedea înjumătăţit sau chiar anihilat profitul în urma modificării regimului de impozitare al microîntreprinderilor, modificările aduc şi concurenţă neloială în rândul societăţilor care activează în turism prin regimul de scutire/impozitare al angajaţilor sezonieri.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 29 ian. 2017, 23:13
Concurenţă neloială: Angajaţii sezonieri vor avea salarii mai mici decât cei din hoteluri şi restaurante

Din 2017, hotelurile, barurile sau restaurantele de pe teritoriul României plătesc, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității. Astfel, vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului 2016, au înscrise în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară pe cea de baruri, restaurante sau alte forme de cazare.

În afara acestui avantaj, din 1 februarie persoanele angajate în baza unui contract de muncă, încheiat pe un an de zile cu firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, de 16%. Măsura este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi care completează lista contribuabililor din Codul fiscal scutiţi de la plata impozitului pe venit. Începând cu veniturile aferente lunii februarie, persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă, încheiat pe o perioadă de 12 luni cu firmele care aplică impozitul specific, vor fi scutite de la plata impozitului pe venit. Cele două legi ajută în fapt hotelurile mari de pe Litoral împreună cu unităţile lor caracteristice. Restul unităţilor comerciale care funcţionează tot sezonier pe Litoral (pentru că aici vorbim de muncă sezonieră în sectorul turistic) nu vor beneficia de aceste scutiri de plată a impozitului pe venit.

Terasele, tonetele cu mâncare sau cu fructe, restaurantele de pe plajă sau chiar serviciile de închiriere de şezlonguri „vor fi impozitate în regimul microîntreprinderilor unde, de la 1 februarie 2017, plafonul a fost urcat la 500.000 de euro, iar impozitarea a fost redusă la1% din venituri pentru microîntreprinderile cu minimum un angajat. Nefiind incluşi în categoria celor cu impozit special, având o cifră de afaceri de sub 500.000 de euro, angajaţii micilor firme care vor lucra sezonier pe Litoral vor avea salariile impozitate cu 16%. Fenomenul generează o concurenţă neloială pentru angajaţii sezonieri aşa cum sunt ei definiţi prin lege. Practic angajaţii sezonieri ai unei mari firme, gen celor angajaţi în resorturile lui Murad vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit, în timp ce angajaţii sezonieri ai unei terase de pe Litoral vor plăti în continuare impozitul de 16% pe venituri”, spune avocatul şi consultantul fiscal Gabriel Biriş.

În concluzie este vorba în principal de firmele care au ca obiect principal activitatea de comerţ şi care au fost obligate acum să treacă la impozitarea pe cifra de afaceri, rebnunţând la impozitarea pe profit. Peste 100.000 de firme, potrivit estimării făcute de Gabriel Biriş, vor fi afectate negativ de impactul acestei modificări fiscale, ridicarea pragului de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. În general este vorba de firmele cu un adaos commercial mic şi o rată a profitului cuprinsă între 5% şi 7%. Pentru aceste IMM-uri modificarea legislativă care intră în vigoare de la 1 februarie este departe de a fi benefică. Este adevărat legislaţia le oferă acestor firme dreptul de a alege: pentru a rămâne la impozit pe profit, chiar dacă au cifră de afaceri sub 500.000 de euro, microintreprinderile îşi pot majora capitalul social la 10.000 de euro sau 45.000 de lei. Teoretic banii din capitalul social pot fi folosiţi pentru investiţii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...