Concurenţa va finaliza în acest an mai multe investigaţii privind trucarea unor licitaţii. Tot mai multe companii îşi recunosc vinovăţia

Activitatea Consiliului Concurenţei este intensă în acest an, atât din punct de vedere al investigaţiilor derulate, cât şi al celor care se vor finaliza, a declarat pentru News.ro preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, care subliniază că în ultima vreme din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia, văzând dovezile din cadrul investigaţiilor.
Economica.net - lun, 24 iul. 2017, 07:30
Concurenţa va finaliza în acest an mai multe investigaţii privind trucarea unor licitaţii. Tot mai multe companii îşi recunosc vinovăţia

”Anul 2017 este unul cu cea mai intensă activitate în Consiliu. Am declanşat nouă investigaţii, ceea ce e destul de mult. Este vorba de lucrări de infrastructură, unde suspectăm existenţa unor carteluri, altele sunt legate de tarifele privind conectarea la reţelele de gaze”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu, scrie News.ro.

Totodată, Chiriţoiu spune că în perioada următoare vor fi finalizate investigaţiii în sectoare importante, cazuri în care am avut suspiciuni de trucări de licitaţii, precum cazul licitaţiei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) unde autoritatea a investigat o posibilă trucare a licitaţiei pentru servicii IT, iar un alt caz se referă la companii banuite de trucarea unor licitaţii pentru lucrări de foraje pentru Transgaz şi Romgaz.

De asemenea, el a declarat că tot în acest an va fi finalizată o investigaţie privind un posibil cartel la achiziţia de echipamente electrice de către Electrica, dar şi cea din domeniul turismului, începută anul trecut în luna aprilie.

O altă investigaţie ce va fi finalizată în curând este cea privind sectorul asigurărilor, declanşată de Consiliul Concurenţei în 2015, din oficiu. Investigaţia urmăreşte o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către Media Xprimm şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi societăţile de asigurare membre UNSAR. De asemenea, şi ancheta în sectorul de retail, în care sunt implicate lanţurile Cora şi Carrefour, va fi gata tot până la sfârşitul anului.

”Companiile găsite vinovate riscă amenzi de minimum 4% din cifra de afaceri”, a adaugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu spune că aproape toate companiile amendate contestă în instanţă sancţiunile, dar instituţia pe care o conduce câştigă cea mai mare parte a acestor procese.

”2016 a fost al doilea an consecutiv în care faptele anticoncurenţiale constatate şi sancţionate de noi au fost confirmate în totalitate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce arată că investigaţiile noastre sunt bine”, spune el.

El susţine că aceasta este rezultatul unor proceduri complexe care elimină posibilitatea de a se face abuzuri şi care conduc la cazuri solide, bine argumentate.

”Avem multe mecanisme interne de asigurare a calităţii – orice investigaţie este verificată de mai multe echipe, avem nevoie de mandat judecătoresc pentru a face inspecţii, lucrăm foarte strâns cu Comisia Europeană – mai mult de jumătate din cazurile noastre trebuie să treacă şi pe la Bruxelles şi sunt supervizate de Comisia Europeană, ceea ce reduce mult riscurile de a face greşeli sau abuzuri ”, explică Chiriţoiu.

În acelaşi timp, preşedintele autorităţii de concurenţă spune că în ultima vreme din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia, văzând dovezile din cadrul investigaţiilor.

”Procedura de recunoaştere a mers foarte bine în ultima vreme, din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia, analizându-şi comportamentul şi văzând ce dovezi avem în cadrul investigaţiilor. Este de preferat să-şi recunoască vina înainte de întocmirea raportului de investigaţie, pentru că putem acorda o reducere mai mare a amenzii. În acest fel este avantajos pentru toată lumea: scăpăm şi noi, şi ei, de cheltuieli în instanţă. Suntem o instituţie predictibilă, cu o reputaţie bună, şi cred că, până la urmă, companiile ne apreciază şi ne văd ca pe un arbitru serios şi independent în piaţă”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

Anul trecut, 93 de companii au recunoscut că au încălcat legea, din 120 de companii sancţionate. Amenda poate fi redusă cu până la 30% din nivelul de bază, dacă societăţile recunosc înainte de finalizarea investigaţiei sau 20% dacă recunosc parţial.

”Dar, dacă s-a întocmit raportul şi suntem în faza finală a audierii, atunci le acordăm numai 15% dacă recunosc total şi 10% dacă recunosc parţial”, punctează oficialul.

Te-ar mai putea interesa și
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există sâmbătă 1.251 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19,......
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...