Conducerea Mechel Câmpia Turzii anunţă discuţii cu acţionarul. Protestatarii nu acceptă

Conducerea Mechel Câmpia Turzii i-a anunţat, miercuri, pe protestatarii strânşi în faţa clădirii administrative a companiei că vineri va ajunge în zonă un reprezentant al acţionarului majoritar, care va încerca să rezolve problema plăţilor, însă oamenii nu vor să plece până nu primesc banii.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 09:08
Conducerea Mechel Câmpia Turzii anunţă discuţii cu acţionarul. Protestatarii nu acceptă

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de conducerea Mechel Câmpia Turzii care, după discuţii, a anunţat că vineri va ajunge în zonă un reprezentant al acţionarului majoritar, pentru a încerca rezolvarea situaţiei şi acordarea celor trei plăţi compensatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul coordonator al Mechel Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav, a declarat, după întâlnirea cu protestatarii, că a discutat cu acţionarul majoritar, deoarece el nu are mandat să acorde banii.

„Am discutat cu noul acţionar şi vineri la ora 13.00 va veni un reprezentant să discute. Încercăm să rezolvăm situaţia şi să rezolvăm şi bonurile de masă”, a spus acesta.

Anunţul directorului coordonator al Mechel Câmpia Turzii a fost întâmpinat cu huiduieli de către protestatarii adunaţi în faţa sediului administrativ al companiei, al căror număr a ajuns, între timp, la peste două sute.

Protestatarii au spus că nu pleacă de acolo până când nu primesc banii care li se cuvin.

Ei scandează „Hoţii, hoţii”, „Nu plecăm”, „Banii noştri câştigaţi azi să fie luaţi” şi „Azi vrem să fim plătiţi, nu mai vrem să fim minţiţi”.

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului Mechel Câmpia Turzii, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Protestatarii susţin că ar fi trebuit să primească, în 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel România că a vândut combinatul fără să anunţe sindicatul.

„Contractul colectiv de muncă de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost respectat, conducerea combinatului nu a acordat cele trei salarii compensatorii angajaţilor disponibilizaţi. Vânzarea combinatului s-a făcut cu încălcarea legii, fără să fie anunţat sindicatul. Nu există documente pentru vânzare. Noi vom face plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi vom acţiona în instanţă conducerea Mechel Câmpia Turzii”, a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat.

La un moment dat, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societăţii, iar în momentul în care au reuşit să ajungă la clădirea administraţiei oamenii au spart un geam.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajaţii Oltchim, dar şi cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea „să ne trezim cu industria siderurgică tăiată şi vândută la fier vechi” deşi va fi nevoie de oţel pentru autostrăzi.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...