Conducerea Roman Copper doreşte o întâlnire cu Ungureanu şi Bode

Conducerea Roman Copper doreşte să se întâlnească cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei pentru clarificarea neînţelegerilor apărute în negocierile de preluare a Cupru Min, firma anunţând şi angajarea a doi co-fondatori ai companiei canadiene Valhalla cu rezidenţă în România.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 18:53
Conducerea Roman Copper doreşte o întâlnire cu Ungureanu şi Bode

Roman Copper a transmis un comunicat în care se arată că a luat noi măsuri, luni şi marţi, pentru a-şi consolida poziţia de câştigătoare a licitaţiei de vânzare a Cupru Min.

„De luni, 9 aprilie, conducerea Roman Copper a cerut să să întâlnească cu premierul Mihari Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei Lucian Bode, pentru clarificarea circumstanţelor şi a neînţelegerilor aparente care ar fi putut apărea în timpul negocierilor de vineri, 6 aprilie, referitoare la achiziţia Cupru Min”, potrivit comunicatului.

Din acest motiv, Roman Copper dă o mare importanţă oportunităţii de a explica lui Ungureanu şi Bode circumstanţele ultimelor negocieri, mai ales că ministrul Economiei nu a participat direct la discuţii.

Roman Copper consideră totodată că această oportunitate este esenţială pentru succesul uneia dintre cele mai importante privatizări din România, din acest an.

În comunicat se menţionează că Roman Copper l-a numit pe Joel Hayes în poziţia de preşedinte pentru România al companiei, pentru ca acesta să coordoneze finalizarea achiziţiei Cupru Min.

Hayes este rezident în România din 1995, iar în calitate de director pentru investiţii la Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), a finalizat cu succes patru privatizări.

El a ocupat totodată funcţia de preşedinte al Policolor, în perioada august 1997-aprilie 2006, şi de director general al Frontline Investment Managers din ianuarie 2003 până înnoiembrie 2007.

În plus, Michael Williams, co-fondator al McLeod-Williams Capital, companie canadiană din Vancouver de explorare a resurselor minerale, a fost numit preşedite al board-ului de directori al Roman Copper.

Roman Copper l-a mai numit pe Stacy Quinney, expert în parteneriate de investiţii în Europa de Est şi rezident în România din 1996, în postul de vicepreşedinte executiv.

Joel Hayes şi Stacy Quinney sunt co-fondatori ai companiei Valhalla Resources, ale cărei activităţi se concentrează pe exploatarea resurselor minerale în Europa de Est şi Asia.

În prezent, Valhalla are proiecte active de explorare în Turcia şi România şi anticipează că va efectua activităţi de forare în ambele ţări, în acest an.

Joel Hayes şi Stacy Quinney se află în România de peste un deceniu şi recent s-au asociat cu fosta echipă de la Underworld Resources, formată din Michael Williams, Rob Mc Leod şi Adrian Fleming, pentru a profita de oportunităţile oferite de relaţiile extinse deţinute în România şi Turcia.

Valhalla Resources a anunţat, într-un comunicat publicat pe 28 martie, că participă la negocieri legate de achiziţia unui proiect în sectorul mineral. Acţiunile companiei sunt suspendate de la tranzacţionare, iar Valhalla Resources intenţionează să menţină această suspendare până când negocierile referitoare la achiziţie vor avansa sau vor fi oprite.

Pe site-ul Valhalla se menţionează că România deţine în mod cert unele dintre cele mai semnificative depozite de minerale din Europa de Est.

Valhalla este implicată în proiectul aurifer de la Dealul Bratosin (judeţul Hunedoara) unde au avut loc activităţi de explorare a zăcământului care au costat aproximativ 2,6 milioane de dolari.

Proiectul de la Dealul Bratosin se află la circa 50 de kilometri vest de Roşia Montană, iar compania intenţionează să înceapă operaţiuni de forare în trimestrul al treilea al acestui an

Firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a comunicat la finele lunii martie că firma canadiană Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor companiei cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

Reprezentanţii Bayfront Capital Partners au arătat însă că au ajuns, vineri, la un „acord verbal definitiv” cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi că se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

Marţi, firma canadiană Roman Copper a reiterat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie.

Roman Copper a adaugat că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min şi că se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.

Ministrul Economiei Lucian Bode şi ambasadorul Canadei la Bucureşti au mers marţi la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a afirmat că ambasadorul Canadei a venit la sediul Guvernului pentru o întâlnire progaramată cu Andreea Paul, consilierul economic al premierului, pe tema mai multor investiţii canadiene în România.

Suciu a mai spus că ministrul Economiei s-a întâlnit cu premierul Ungureanu pentru a clarifica mai multe poziţii înainte de întâlnirea cu sindicatele, care a aavut loc marţi după-amiaza.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi seara, noului ministru al Mediului şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist.

Şeful statului a mai afirmat că profitul înregistrat la Cupru Min în ultimii ani a fost realizat printr-un artificiu, fiind neglijate investiţiile de exploatare, iar managerii companiei urmărind astfel să încaseze prime de profit.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Compania a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Parc de retail în locul fostei fabrici de covoare de la Cisnădie. Dezvoltatorul Zacaria investește 11 milioane de euro în noul proiect
Parc de retail în locul fostei fabrici de covoare de la Cisnădie. Dezvoltatorul Zacaria investește 11 milioane de euro ...
Grupul Zacaria, cel mai mare dezvoltator de spații logistice din Sibiu, investește 11 milioane de euro într-un parc de retail la Cisnădie, care se va deschide anul viitor. ...
Republica Moldova renunță la restricțiile privind exporturile de făină și grâu
Republica Moldova renunță la restricțiile privind exporturile de făină și grâu
Guvernul Republicii Moldova a anunţat luni ridicarea interdicţiei de export pentru grâu şi făină, pe fondul presiunilor ...
Grindeanu a fost desemnat ministru interimar al Agriculturii
Grindeanu a fost desemnat ministru interimar al Agriculturii
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind desemnarea vicepremierului Sorin Grindeanu ca ministru interimar ...
Supracontrol STB: Controlori fără veste albastre vor verifica titlurile de călătorie
Supracontrol STB: Controlori fără veste albastre vor verifica titlurile de călătorie
Societatea de Transport București (STB) SA a demarat în luna iunie 2022 un prim proiect în cadrul activității de supracontrol, ...