Conducerile CEC Bank şi Eximbank pot fi schimbate doar prin ordin al ministrului Finanţelor, Florin Cîţu

11 02. 2020
83972499_2617059161749323_7479316573933535232_o_73820600

Noul program de guvernare a fost depus la Parlament de guvernul propus de președintele Klaus Iohannis, care are aceeași componență ca guvernul Orban demis prin moțiune de cenzură săptămâna trecută. La capitolul strategii financiare sunt trecute şi câteva metode care arată viziunea partidului faţă de dezvoltarea viitoare a celor două bănci de stat, CEC Bank şi Eximbank.

Unul dintre punctele programului de guvernare stipulează că va avea loc „Modificarea statutului CEC și EXIM Bank pentru a trece de la o conducere unitară la una dualistă”. Este una dintre cerinţele mai vechi ale Băncii Naţionale a României şi aplicată întregului sistem bancar. Ca cele două bănci la care statul este acţionar majoritar să poată funcţiona cu o conducere unitară a fost dată dispensă de către BNR, dispensă prelungită periodic.

Statutul celor două instituşii financiare e stabilit prin ordin de ministru, iar tipul de conducere este stabilit tot prin statut. Practic, un ordin al ministrului este soluţia cea mai simplă şi mai rapidă de schimbare a conducerilor celor două bănci, spun surse din piaţa bancară. Ministerul Finanţelor nu trebuie să obţină aprobarea BNR pentru acest lucru, doar trebuie să informeze banca centrală. Până acum nu s-a întâmplat nimic de genul acesta.

Stabilirea unei conduceri dualiste nu are cum să nu fie pe placul BNR, ea fiind cea care a impus această cerinţă întregului sistem bancar. Ministrul Finanţelor ar mai avea doar de venit cu candidaţii potriviţi pentru ca aceştia să poată fi acceptaţi de BNR

La începutul anului au apărut informaţii conform cărora Florin Cîţu vrea să reducă salariile şefilor băncilor de stat, CEC Bank şi EximBank, la circa 5.800 de euro pe lună, de la peste 15.000 de euro pe lună cât sunt în prezent. Cu toate acestea, conducerile executive ale celor două bănci nu au fost de acord cu reducerile propuse şi nu ar fi semnat actele adiţionale la contracte.

De altfel, două propuneri făcute de ministrul Finanţelor pentru membri în conducerea CEC Florin Victor Dumitriu şi Nicolae Istudor au fost déjà respinşi de BNR şi numiţi la Fondul de Contragarantare. Alte nume sunt puse pe listele de aşteptare de la BNR, atât pentru numiri în CA la CEC cât şi la Exim, pentru funcţii neexecutive, ocupate în general de reprezentanţii acţionarului majoritar, Ministerul Finanţelor. Surse din mediul bancar spun că BNR ar susţine în mod special profesionalismul de care dau dovadă Bogdan Neacşu, directpr general executiv CEC, şi Florin Kubinski, vicepreşedinte Eximbank.

Finalizarea strategiei pe termen mediu și lung pentru sistemul financiar bancar unde statul român este acționar unic sau majoritar este cea de-a doua strategie trecută în programul de guvernare. Singurele strategii cunoscute sunt cele despre care a declarat ministrul Florin Cîţu: posibilitatea fuziunii Băncii Româneşti cu CEC Bank şi listarea acesteia pe Bursa de Valori.