Conducta Giurgiu – Ruse se va finaliza la sfârşitul anului 2013

Conducta de gaze Giurgiu - Ruse, care va subtraversa Dunărea, se va finaliza la sfârşitul anului 2013, construcţia urmând să facă parte din conducta Nabucco, a declarat, marţi, la o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 14:14
Conducta Giurgiu - Ruse se va finaliza la sfârşitul anului 2013

‘În ceea ce priveşte conducta Giurgiu – Ruse, dacă se întâmplă o belea şi Bulgaria nu mai primeşte gaze prin conducte de la Federaţia Rusă, sistemul nostru trebuie să fie capabil să alimenteze în regim de avarie sistemul bulgăresc. Dacă la noi se întâmplă o avarie în sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze. Am discutat aceste aspecte în cadrul ultimei comisii mixte de colaborare româno-bulgară.

Giurgiu – Ruse va face parte din Nabucco. Se va finaliza la sfârşitul anului viitor. Deocamdată, partea bulgară are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunării’, a afirmat Rodin Traicu.

La finele anului trecut, Ministerul Economiei anunţa că Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea română, respectiv staţia de măsurare gaze (SMG) Giurgiu şi segmentul terestru situat între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare a Dunării de pe ţărmul românesc.

Paşii următori în realizarea proiectului vizau derularea formalităţilor de achiziţie comună a contractelor de proiectare a secţiunii de subtraversare a Dunării şi desfăşurarea formalităţilor de achiziţie a materialului tubular pentru segmentul terestru al României.

Valoarea totală estimată a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinanţare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz -10,09 milioane euro şi Bulgartransgaz E.A.D. – 13,72 milioane euro.

Interconectorul are o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an, capacitate minimă de transport – 500 milioane mc/an. Implementarea proiectului presupune construcţia a două staţii de măsurare gaze, SMG Giurgiu şi SMG Ruse, execuţia unei conducte cu o lungime de 7,2 km între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare situat pe malul românesc al Dunării, execuţia unei conducte de 15,4 km între SMG Ruse şi punctul de subtraversare situat pe malul bulgăresc al Dunării. De asemenea, proiectul presupune execuţia subtraversării fluviului Dunărea prin montarea a două fire de conductă cu o lungime totală de 4,14 km.

Proiectul de interconectare Bulgaria – România, pe direcţia Giurgiu – Ruse urmăreşte creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a României şi Bulgariei prin diversificarea surselor de gaze naturale destinate României şi Bulgariei, asigurarea continuităţii şi siguranţei livrărilor de gaze naturale către consumatorii rezidenţiali şi industriali în cazul apariţiei unor situaţii de criză în alimentarea celor două ţări cu gaze ruseşti.

Bulgaria a demarat, în a doua parte a lunii august, lucrările de construire a interconectorului între reţelele de gaze naturale ale Bulgariei şi României.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că întârzierile la plata orelor remediale sunt "nepermis de mari", adăugând că garantează achitarea acestora în integralitate. ...
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de ...
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...