Confiscarea averilor ilicite: Comisia LIBE a dat undă verde începerii negocierilor cu Consiliul UE

24 05. 2023
Banknotes and coins in front of the flag of the European Union
Banknotes and coins in front of the flag of the European Union

Noile reguli au fost adoptate marţi de Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) cu 50 de voturi pentru, un vot împotrivă şi patru abţineri. De asemenea, LIBE a autorizat începerea negocierilor în trilog (Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul UE), cu 53 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi două abţineri.

Comparativ cu legislaţia existentă, noua directivă va fi extinsă asupra traficului cu arme de foc, anumitor fapte comise ca parte a unei organizaţii infracţionale şi încălcării sancţiunilor decise de Uniunea Europeană. Eurodeputaţii au propus, de asemenea, includerea traficului ilegal cu material nuclear, a infracţiunilor care intră sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, a preluării ilegale de avioane şi nave şi a actelor de sabotaj.

Textul convenit va acoperi lacunele prin asigurarea posibilităţii îngheţării rapide a averilor, cu măsuri temporare de urgenţă atunci când este necesar. Propunerea va permite confiscarea în anumite situaţii atunci când nu este posibilă condamnarea, de exemplu în cazuri de boală sau deces al unui suspect.

Pentru a spori eficienţa anchetelor transfrontaliere, noua legislaţie va armoniza atribuţiile birourilor înfiinţate de statele membre pentru recuperarea averilor, asigurând că instituţiile respective au acces la informaţiile necesare, precum la registrele privind acţionariatul, informaţii privind titlurile financiare, informaţii vamale şi declaraţiile financiare anuale ale companiilor.

În scopul prevenirii degradării averilor, statele membre vor înfiinţa birouri specializate pentru gestionarea averilor confiscate.

‘Privarea infractorilor de câştigurile lor, limitarea capacităţii lor de a reinvesti aceste câştiguri în economia legală şi asigurarea că implicarea în activităţi infracţionale nu merită au o importanţă maximă”, a declarat raportorul în acest dosar, eurodeputatul Lorant Vincze (PPE/UDMR).

Potrivit acestuia, raportul consolidează atribuţiile autorităţilor abilitate de a identifica, îngheţa şi gestiona activele confiscate şi îmbunătăţeşte cooperarea între autorităţile naţionale şi agenţiile UE specializate.

La rândul său, eurodeputatul Vlad Gheorghe (Renew Europe), raportor pentru aviz în Comisia pentru bugete a PE (BUDG) pentru această propunere de directivă, a subliniat importanţa noii legislaţii. Astfel, dacă valoarea averii unui infractor este substanţial mai mare decât venitul său legal şi nu poate fi justificată, autorităţile pot considera averea ilicită şi o pot confisca, fără ca valoarea respectivă să aibă legătură cu prejudiciul faptei sale.

Un alt aspect remarcat de Vlad Gheorghe este acela că directiva menţionează inclusiv pericolul influenţării alegerilor şi a procesului democratic.

De asemenea, extrem de importantă este şi seria de prevederi privind compensarea victimelor, privilegiată de această directivă, inclusiv în cazul crimelor de război.

Conform calendarului, ar urma ca până la finalul anului să fie elaborată varianta finală a acestei directive, care apoi va trebui să fie transpusă în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În decembrie 2021, Parlamentul European a solicitat armonizarea regimului UE cu privire la recuperarea şi confiscare averilor, iar în strategia UE privind combaterea infracţionalităţii organizate pentru perioada 2021-2025 Comisia Europeană a propus consolidarea acestor reguli.

Recent, sancţiunile UE împotriva Rusia în urma invadării Ucrainei au evidenţiat nevoia de a pune în aplicare sancţiunile mai rapid şi de a îmbunătăţi urmărirea averilor. În afară de actuala propunere de directivă, eurodeputaţii lucrează şi la o lege ce armonizează definiţiile şi pedepsele pentru încălcarea regimului de sancţiuni al UE.