Conflictul din Orientul Mijlociu poate genera o undă de șoc în economia mondială

Economiştii prognozează apariția unei noi unde de șoc ce va fi resimţită la nivel global în urma conflictului din Orientul Mijlociu. Aceasta se adaugă celei generate de războiul din Ucraina.
AGERPRES - Dum, 15 oct. 2023, 16:37
Conflictul din Orientul Mijlociu poate genera o undă de șoc în economia mondială

Pornind de la această ipoteză, analiștii economici aşteaptă extinderea undei de șoc în alte ţări, cu potenţialul de a accelera majorarea preţului pentru petrol şi fuga capitalurilor spre activele de refugiu.

Israelul se pregăteşte să lanseze un asalt terestru asupra Fâşiei Gaza, după ce le-a spus palestinienilor care trăiesc în acest teritoriu să se îndrepte spre zona de sud. În paralel, consilierul naţional pentru securitate din Israel a avertizat gruparea Hezbollah să nu deschidă un nou front în lupta împotriva Israelului, din Liban.

„Se pare că ne îndreptăm spre o invazie terestră masivă în Gaza şi pierderi mari de vieţi omeneşti. De fiecare dată când ai un conflict de asemenea amploare, vei avea şi o reacţie a pieţei”, spune Ben Cahill, senior fellow la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington.

În ultima săptămână, îngrijorările cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu s-au resimţit asupra preţului activelor, contribuind la scăderea acţiunilor, astfel că indicele bursier S&P 500 a pierdut 0,5%.

În schimb, activele de refugiu au înregistrat cumpărări mari, astfel că preţul aurului a crescut cu peste 3% vineri, iar cotaţia dolarului american a urcat la cea mai ridicată valoare din ultima săptămână.

Conform Reuters, preţul petrolului a crescut şi el cu aproape 6% vineri, pe măsură ce investitorii au evaluat ce ar putea însemna conflictul din Israel pentru livrările din ţările vecine care reprezintă cea mai mare regiune producătoare de petrol din lume.

„Dacă se prefigurează o extindere a conflictului, preţul petrolului va continua să crească”, spune Michael Englund, economist şef la Action Economics LLC din Boulder, statul Colorado.

Un conflict extins ar putea impulsiona de asemenea inflaţia şi, pe cale de consecinţă, o creştere accelerată a nivelului dobânzilor în întreaga lume, susţine şi Bernard Baumohl, economist global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey. Cu toate acestea, deşi inflaţia şi dobânzile din alte ţări ar putea să crească, în acest scenariu pesimist, SUA ar putea fi o excepţie deoarece investitorii străini îţi redirecţionează capitalul spre acele zone pe care le consideră sigure în perioade de conflict global, a adăugat Baumohl. „Dobânzile ar putea scădea. Să vă aşteptaţi la întărirea dolarului”, spune Baumohl.

Este posibil ca şi alţi combustibili să fie afectaţi de conflictul din Orientul Mijlociu, cum s-a întâmplat recent când grupul petrolier Chevron a oprit exporturile de gaze naturale printr-o importantă conductă submarină care face legătura între Israel şi Egipt.

„Riscul principal pentru piaţa petrolieră este ca acest conflict să implice şi ţările vecine”, spune Ben Cahill.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că o majorare a preţului la petrol este puţin probabil să aibă un impact semnificativ asupra preţului benzinei sau cheltuielilor de consum din SUA.

„Este puţin probabil ca, în curând, consumatorul să vadă un impact semnificativ asupra preţului benzinei în SUA”, este de părere Michael Englund.

Te-ar mai putea interesa și
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat pentru luare de mită, dar scandalul care se extinde......
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...