Conflictul dintre acţionarii Generali se adânceşte, după o nouă demisie din Consiliul de Administraţie

Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a anunţat luni că reprezentantul lui Leonardo Del Vecchio, al treilea mare investitor, a demisionat din Consiliul de Administraţie, pe fondul adâncirii disensiunilor dintre grup şi principalii acţionari, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 18 ian. 2022, 09:15
Conflictul dintre acţionarii Generali se adânceşte, după o nouă demisie din Consiliul de Administraţie

Demisia lui Romolo Bardin vine după ce, săptămâna trecută, Francesco Gaetano Caltagirone a renunţat la postul său din Board şi la funcţia de vicepreşedinte. Caltagirone este al doilea mare investitor la Generali, cu o participaţie de 8,04%, scrie Agerpres.

Miliardarii italieni Caltagirone (79 de ani) şi Del Vecchio (86 de ani) se opun reînnoirii mandatului directorului general Philippe Donnet. Acesta este sprijinit de principalul investitor al Generali – Mediobanca – şi de majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie.

Demisiile vin într-un moment în care Generali pregăteşte lista de nominalizări pentru un nou Consiliu de Administraţie, în aprilie.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Board-ul Generali va discuta marţi lista iniţială de candidaţi.

Caltagirone şi Del Vecchio intenţionează să-şi prezinte propriul candidat pentru funcţia de director general, susţin sursele. Ei controlează o participaţie combinată de peste 16% la Generali, inclusiv participaţia unui acţionar mai mic, CRT, care s-a alăturat planurilor privind conducerea companiei.

Preşedintele Generali, Gabriele Galateri di Genola, a declarat că regretă decizia lui Bardin, iar grupul „a urmat standardele transparenţei absolute şi a corectitudinii stricte, în beneficiul tuturor acţionarilor”.

De la numirea sa la conducerea Generali, în 2016, francezul Philippe Donnet a consolidat finanţele grupului italian de asigurări, a redus costurile şi a extins operaţiunile de pe zonele de produse mai profitabile.

În noiembrie, Generali a raportat un profit peste estimări în primele nouă luni din 2021, pe fondul evoluţiilor bune în domeniul asigurărilor de viaţă şi al gestionării de active, şi a anunţat că a pregătit un miliard de euro pentru oportunităţi de fuziuni şi achiziţii (M&A).

Conform planului strategic pe trei ani care s-a încheiat în 2021, Generali a alocat până la patru miliarde de euro pentru M&A. A treia companie de asigurări din Europa a efectuat deja o serie de achiziţii în Grecia, Portugalia şi în Europa de Est. Recent, Generali şi-a asigurat o participaţie majoritară la Cattolica, prin oferta de preluare în valoare de 1,17 miliarde de euro pentru rivalul mai mic, în ideea de a-şi consolida şi mai mult poziţia de lider pe piaţa din Italia.

Generali a înregistrat în primele nouă luni din 2021 un profit de 2,25 miliarde de euro, în creştere cu 74% faţă de perioada similară din 2020 şi peste estimările analiştilor, de 2,13 miliarde de euro.

„În timp ce afacerile din domeniul asigurărilor de viaţă şi al gestionării de active au avut o evoluţie bună, divizia de asigurări generale s-a dovedit rezilientă în pofida impactului solicitărilor de despăgubiri pentru catastrofe naturale”, se arată în comunicatul Generali.

Generali a înregistrat în primele nouă luni din 2021 un profit operaţional de 4,4 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2020 şi peste estimările analiştilor.

Rata solvabilităţii, care măsoară soliditatea financiară a companiei, a urcat la 233% la 8 noiembrie 2021, de la 231% la 31 iulie 2021 şi 224% la finalul lui 2020.

Generali are 78.000 de angajaţi care deservesc 72 de milioane de clienţi în peste 60 de ţări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) şi PPF Group (49%), este prezent şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței investighează Audatex Services SRL pentru abuz de poziție dominantă. Audatex decide cât costă piesele tale auto la service
Consiliul Concurenței investighează Audatex Services SRL pentru abuz de poziție dominantă. Audatex decide cât costă ...
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Audatex Services SRL în relația cu unitățile de service auto pe piața din......
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală (eurodeputat)
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală (eurodeputat)
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, ...
Comisia Europeană: Companiile din UE pot plăti legal pentru gazele din Rusia în moneda convenită în contractele în vigoare
Comisia Europeană: Companiile din UE pot plăti legal pentru gazele din Rusia în moneda convenită în contractele în ...
Comisia Europeană (CE) a confirmat cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile ...
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în ...