1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Extern

CONFLICTUL dintre Israel şi Hamas, un test pentru "IRON DOME". Cum funcţionează sistemul antirachetă

Conflictul armat dintre Israel şi mişcarea Hamas reprezintă un test pentru sistemul antirachetă israelian "Iron Dome", care are rolul de a proteja teritoriul israelian, în special marile oraşe, de obuze şi rachete cu rază scurtă de acţiune.

20 noi, 2012 | Mediafax

În cursul actualului conflict cu mişcarea Hamas, din Fâşia Gaza au fost lansate aproximativ 900 de rachete, sistemul "Iron Dome" interceptând aproape 300, potrivit CNN.

Israelul a început să dezvolte sistemul "Iron Dome" în 2007, cu finanţare masivă din Statele Unite, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011.

Conform Forţelor Aeriene israeliene, rata medie de interceptare a sistemului antirachetă este de 70 la sută, în timpul actualei Operaţiuni "Pilon de Apărare" fiind de 85 la sută.

Dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, sistemul "Iron Dome" dispune de tehnologie de ultimă generaţie, chiar inovatoare, putând face faţă simultan unor ameninţări multiple, în orice condiţii meteo.

"Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii Centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o", explică armata israeliană.

O baterie mobilă a sistemului "Iron Dome" costă 50 de milioane de dolari, în timp ce o rachetă de interceptare are valoarea de 62.000 de dolari, sistemul fiind unul costisitor în contextul în care rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt foarte ieftine. Israelul a instalat până în momentul de faţă cinci baterii mobile antirachetă, însă, pentru protejarea în întregime a teritoriului statului evreu, vor fi amplasate 13 baterii antirachetă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO