Conflictul transnistrean ar putea fi rezolvat „într-un an şi jumătate” dacă Rusia ar renunţa la „intenţiile ei imperialiste”

Economica.net
13 07. 2016
moldova0g7a3865_1024x683_67087100

O soluţie politică ar trebui să vizeze prezervarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în care regiunii transnistrene să i se ofere ‘mai multă autonomie’, a afirmat Kravciuk, care a reiterat că aceasta este poziţia Ucrainei faţă de reglementarea diferendului din stânga Nistrului.

El a criticat totodată aspiraţiile imperiale ale regimului de la Moscova, calificându-le drept ‘o iluzie’ care ar putea avea un efect distrugător ‘chiar şi pentru Rusia, nu doar pentru noi’.

La rândul său, Viktor Iuşcenko a opinat că Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea conflictelor declanşate de Rusia în fostul spaţiu sovietic.

Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei independente, s-a aflat la Chişinău împreună cu Victor Iuşcenko pentru o întrevedere cu preşedintele Nicolae Timofti, la care au participat şi foştii preşedinţi moldoveni Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

Ucraina participă la negocierile în formatul ‘5 plus 2’ privind rezolvarea diferendului transnistrean, tratative la care mai iau parte Republica Moldova, Transnistria, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori.

Pe de altă parte, oraşul german Bad Reichenhall găzduieşte o conferinţă dedicată ‘măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean’.

La această reuniune informală, organizată de Misiunea OSCE în Republica Moldova împreună cu preşedinţia germană a OSCE şi guvernul german, delegaţia moldoveană este condusă de vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan. Conferinţa din Bavaria urmează unei runde de negocieri în formatul ‘5 plus 2’ la Berlin, la începutul lui iunie, prima după o pauză de doi ani, potrivit postului de radio citat