Confruntări între manifestanţi anti-guvernamentali şi poliţie la Islamabad

Poliţia pakistaneză a utilizat gaze lacrimogene împotriva unui număr tot mai mare de manifestanţii care se îndrepta marţi către Parlament, la apelul unui important lider musulman pakistanez, fiind auzite de asemenea focuri de armă, potrivit unui jurnalist din cadrul agenţiei, relatează AFP.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 08:40

Înarmaţi cu bâte, manifestanţii aruncau cu pietre asupra membrilor forţelor de ordine, la mai puţin de 500 de metri de Parlament. De asemenea, s-au auzit focuri de armă, a căror provenineţă era nedeterminată.

Unii manifestanţi au spart geamurile unor vehicule staţionate în calea lor, potrivit unui jurnalist AFP.

Aceasta este cea mai importantă reuniune organizată de către opoziţie la Islamabad, de la victoria înregistrată în alegerile din 2008 de către Partidul Poporului Pakistanez (PPP) al preşedintelui Asif Ali Zardari.

Mişcarea a fost lansată de către Tahir ul-Qadri, un canadian de origine pakistaneză revenit în decembrie de la Toronto, după un an de exil, care denunţă confiscarea puterii de către o elită de proprietari şi industriaşi „incompetenţi” şi „corupţi”.

El i-a îndemnat pe susţinătorii săi la o revoluţie paşnică şi a lansat un ultimatum Guvernului, cerând dizolvarea Parlamentului federal şi Adunărilor provinciale. „Ulterior, Adunarea Poporului va adopta propriile decizii”, a avertizat el.

Acest ultimatum expiră în principiu marţi, la ora locală 11.00 (8.00, ora României).

Tahir ul-Qadri, un moderat şi fondatorul organizaţiei Minhaj ul-Quran (Calea Coranului), prezentă atât la nivelul întregii ţări, cât şi în străinătate, a îndemnat la o mobilizare largă, după modelul celei din Piaţa Tahrir, la Cairo, care a condus la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, în 2011.

Manifestanţii au demontat, în noaptea de luni spre marţi, o primă linie de baricade, alcătuită din containere, care despărţea locul iniţial al reuniunii de Parlament şi alte clădiri guvernamentale, dar şi de cartierul diplomatic.

Potrivit Constituţiei pakistaneze, dizolvarea adunărilor conduce la alegeri generale şi la formarea unui Guvern de tranziţie, care gestionează afacerile curente ale ţării, până la intrarea în funcţiune a viitorului Guvern, rezultat în urma alegerilor.

Tahir ul-Qadri pledează ca această administraţie provizorie să fie formată în consultare cu armata şi justiţia, ci nu doar de marile partide tradiţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...