Confruntări între manifestanţi şi poliţie la Rio de Janeiro

Manifestanţi şi poliţişti s-au confruntat luni seara în faţa Adunării legislative, la Rio, în centrul oraşului, la finalul unei manifestaţii împotriva creşterii tarifelor transportului în comun şi a costurilor cu Mondialul din 2014, relatează AFP.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 07:08
Confruntări între manifestanţi şi poliţie la Rio de Janeiro

Un grup de manifestanţi a tras cu artificii în poliţişti şi a incendiat pubele, iar aproximativ 80 de poliţişti, care s-au retras în clădire, răspundeau cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Au fost efectuate, de asemenea, focuri de avertisment cu gloanţe reale în plan vertical.

Cinci poliţişti au fost răniţi de către manifestanţi, potrivit unui comunicat oficial al Poliţiei Militare (PM, însărcinată cu menţinerea ordinii publice în Brazilia) difuzat la ora locală 21.30 (marţi, 3.30,ora României). PM a precizat că a mobilizat 150 de poliţişti pentru a asigura securitatea evenimentului.

„Ieri, în faţa stadionului Maracana, am văzut manifestanţi răniţi, însă astăzi (luni) am văzut poliţişti răniţi”, a declarat o studentă, Julia Vieira, în vârstă de 19 ani, citată de site-ul G1 Globo.

„Vreau schimbări în politică. Aceste persoane nu mă reprezintă”, a subliniat ea.

Aproximativ 100.000 de persoane, majoritatea tineri, potrivit datelor PM, au manifestat la Rio timp de mai multe ore, în mod paşnic, dar un grup de manifestanţi, cu faţa acoperită cu tricouri, a incendiat pubele în faţa Adunării legislative, la finalul defilării, şi a dansat în jurul flăcărilor.

Ulterior, în noaptea de luni spre marţi, au avut loc adevărate scene de gherilă urbană, fiind incendiate maşini şi existând riscul unor explozii.

Peste 200.000 de brazilieni au manifestat, luni, la Sao Paulo şi în alte oraşe importante din ţară, în semn de protest faţă de creşterea tarifelor la transportul în comun şi costul Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, în plină desfăşurare a Cupei Confederaţiilor de fotbal.

La Brasilia, erau mobilizaţi aproximativ 5.000 de manifestanţi, iar unii tineri au urcat pe acoperişul Parlamentului. La Sao Paulo, aproximativ 65.000 de manifestanţi participau la o manifestaţie paşnică.

Protestatarii şi-au dat întâlnire pe reţele de socializare.

Este vorba despre cele mai importante manifestaţii cu caracter social de la cele din 1992, împotriva corupţiei Guvernului şi fostului preşedinte Fernando Collor de Melo, care a demisionat în cursul unui proces politic desfăşurat în Senat.

În faţa acestei mobilizări importante pe teritoriul întregii ţări, preşedinta braziliană Dilma Rousseff a declarat luni că „manifestaţii paşnice” sunt „legitime” şi fac „parte din democraţie”.

„Este specific tinerilor să manifesteze”, a adăugat Rousseff, într-o încercare de a calma spiritele.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...