Confruntate cu criza, ziarele din întreaga lume mizează pe abonamentele online

După ani de scăderi ale vânzărilor publicaţiilor şi ale încasărilor din publicitate, şefii de presă din întreaga lume, reuniţi la Bangkok, au în cele din urmă o veste bună de împărtăşit: cititorii par tot mai înclinaţi să plătească pentru a avea acces la informaţiile online, relatează France Presse.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 11:22
Confruntate cu criza, ziarele din întreaga lume mizează pe abonamentele online

Libertatea presei, securitatea jurnaliştilor, noile tehnologii şi viitoarele tendinţe se află agenda congresului anual al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi Editorilor (WAN-IFRA) care reuneşte până miercuri aproape 1.500 de redactori-şefi, responsabili comerciali şi conducători ai unor instituţii de presă.

La acestea se adaugă problema plăţii pentru accesul la versiunile electronice ale cotidienelor şi revistelor, primordială în contextul în care presa continuă să piardă cititori tradiţionali, cel puţin pe cele mai vechi pieţe.

„Impresia generală era că ar fi imposibil să se schimbe cultura materialelor (online) gratuite (…), că oamenii nu ar plăti niciodată pentru acest lucru”, comentează Gilles Demptos, de la WAN-IFRA.

„Vestea bună este că acest lucru se schimbă spectaculos”, adaugă el, observând înmulţirea abonamentelor online pentru jurnalismul ‘de înaltă calitate’ al New York Times sau Financial Times.

Luna trecută, New York Times a devenit al doilea cel mai citit cotidian american, cu un tiraj de peste un milion de exemplare, încurajat de 325.000 de cititori electronici abonaţi de la introducerea sistemului în 2011.

Pentru 35 de dolari (circa 27 de euro) pe lună, abonaţii au acces nelimitat la publicaţia online şi la aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Cititorii mai puţin interesaţi pot consulta zece articole pe lună gratuit.

Încurajată de succesul aparent al conţinutului plătit, tendinţa abonamentelor online, complete sau pe articol, prinde avânt. Există însă şi prudenţă, unii editori ţinând secret numărul abonaţilor lor plătitori.

Publicaţiile nu au cu adevărat de ales, subliniază Demptos, publicitarii continuând să fie reticenţi în a le plăti editorilor ceea ce cer aceştia pentru publicitatea online. „Se spune deseori că un dolar pe hârtie valorează de zece ori mai puţin online”, adaugă el.

În lipsa publicităţii suficiente, principalul editor american, Gannett Company, a creat abonamente pe 80 de site-uri. Iar la Hong Kong, plăţile pe articol ale South China Morning Post compensează declinul publicitar.

Însă acest puseu de optimism ar putea funcţiona doar pentru titlurile de înaltă calitate, potrivit analiştilor. „Există numeroase publicaţii nu atât de bune care încearcă să introducă plata şi nu cred că acest lucru va merge”, spuse Jeff Jarvis, blogger şi comentator media la City University din New York.

‘Entuziasmul’ pentru accesul plătit determină acest sector „să reproducă vechiul său model economic într-o nouă realitate electronică”, adăugă el, subliniind că problema adevărată rămâne lipsa relaţiilor cu comunităţile online.

Aceşti internauţi tineri şi pasionaţi de noile tehnologii îşi iau tot mai mult informaţiile de pe site-uri precum BuzzFeed.com sau Reddit, care oferă ceea ce solicită cititorii.

Ca prioritate, publicaţiile ar trebui „să construiască o relaţie mai solidă cu publicul pe care îl servim”, insistă Jarvis, estimând că un succes în acest sens ar determina şansele de supravieţuire pe termen lung.

Însă situaţia nu este sumbră peste tot. În economiile emergente din Asia, cu populaţii din ce în ce mai instruite, numeroase pieţe ale presei tipărite sunt în plină expansiune.

„Este în continuare o piaţă în creştere, încurajată în special de China, India şi Indonezia”, dă asigurări Pichai Chuensuksawadi, redactor-şef al Post Publishing din Thailanda, care include şi cotidianul Bangkok Post. „Am încredere absolută în Asia”, adaugă el.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...