Congresul Statelor Unite a votat în sfârșit în favoarea uriașului plan de investiții pentru climă și sănătate propus de președintele Biden

Congresul american a adoptat definitiv vineri planul masiv de investiţii pentru climă şi sănătate al lui Joe Biden, o victorie politică semnificativă pentru preşedintele american cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile cruciale din Congres, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 13 aug. 2022, 11:37
Congresul Statelor Unite a votat în sfârșit în favoarea uriașului plan de investiții pentru climă și sănătate propus de președintele Biden

Cu o majoritate restrânsă, democraţii din Camera Reprezentanţilor au permis adoptarea acestui plan de peste 430 de miliarde de dolari, după un vot similar în Senat în urmă cu câteva zile.

Textul, care ar trebui să permită atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, va fi promulgat de Joe Biden săptămâna viitoare, a precizat preşedintele într-un tweet citat de AFP.

”Astăzi, poporul american a câştigat”, a scris Biden. Cu această legislaţie, „familiile vor vedea preţuri mai mici la medicamente, asistenţă medicală şi energie”.

Salutată de majoritatea asociaţiilor care luptă împotriva schimbărilor climatice, această reformă include 370 de miliarde de dolari dedicaţi mediului şi 64 de miliarde de dolari pentru sănătate.

Denumită ”Inflation Reduction Act” (Legea de reducere a inflaţiei), aceasta este menită, în acelaşi timp, să reducă deficitul public cu un nou impozit minim de 15% pentru toate companiile cu un profit mai mare de un miliard de dolari.

Tabăra republicană acuză că legea generează cheltuieli publice inutile şi critică utilizarea sistemului fiscal american pentru a le finanţa. Fostul preşedinte Donald Trump făcuse apel pe reţeaua sa de socializare Truth Social pentru ca toţi republicanii să voteze împotriva acesteia.

Ce conţine marele plan social şi climatic al lui Biden

Un mare impuls pentru energia regenerabilă, medicamente mai ieftine şi o taxă pentru corporaţii, acestea sunt principalele prevederi ale marelui plan de investiţii al lui Joe Biden.

370 de miliarde de euro pentru climă

Aceasta este cea mai mare investiţie făcută vreodată în Statele Unite în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În loc de sancţiuni pentru poluatori, proiectul de lege prevede o serie de stimulente financiare pentru a orienta economia americană către surse de energie care nu utilizează combustibili fosili. Au fost prevăzute o serie de credite fiscale pentru producătorii şi consumatorii de energie eoliană, solară şi nucleară.

În cadrul acestei reforme, un american va primi până la 7.500 de dolari sub formă de credite fiscale pentru achiziţionarea unei maşini electrice. Instalarea de panouri solare pe acoperiş va fi acoperită în proporţie de 30%.

De asemenea, aproximativ 60 de miliarde de dolari sunt planificate pentru construcţia de turbine eoliene, panouri solare şi vehicule electrice în SUA.

Aceeaşi sumă este alocată unei serii de programe de sprijinire a celor mai sărace gospodării în tranziţia lor energetică, în special prin renovarea locuinţelor lor.

Această reformă include, de asemenea, investiţii masive pentru a consolida rezistenţa pădurilor la incendiile care fac ravagii în ţară şi pentru a proteja zonele de coastă de uragane.

Acest proiect ar trebui să permită SUA să îşi reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2030 faţă de 2005.

64 de miliarde de euro pentru sănătate

Cea de-a doua parte a acestui plan major de investiţii este menită să corecteze parţial inegalităţile uriaşe în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală în Statele Unite, în special prin reducerea preţului medicamentelor.

Medicare, un sistem public de asigurări de sănătate pentru persoanele de peste 65 de ani şi pentru cele cu venituri mici, va putea, pentru prima dată, să negocieze preţurile anumitor medicamente direct cu companiile farmaceutice, obţinând astfel preţuri mai competitive.

De asemenea, planul va obliga companiile farmaceutice să ofere reduceri consumatorilor pentru anumite medicamente al căror preţ creşte mai repede decât inflaţia.

Proiectul de lege ar prelungi, de asemenea, până în 2025 protecţiile din ”Affordable Care Act”, emblematica asigurare de sănătate cunoscută sub numele de „Obamacare”, legea emblematică a lui Barack Obama.

Companiile, impozitate cu 15% din cifra de afaceri

În paralel cu aceste investiţii masive, legea privind reducerea inflaţiei, aşa cum este denumită, urmăreşte reducerea deficitului public prin introducerea unei cote minime de impozitare de 15% pentru toate companiile cu profituri de peste 1 miliard de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate detaliile....
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. ...
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...