Congresul SUA a evitat activarea măsurilor automate de austeritate. Bursele cresc

Congresul SUA a adoptat legislaţia pentru evitarea activării automate a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, care ar fi intrat în vigoare la începutul anului, iar bursele au urcat miercuri, susţinute de optimismul că cea mai mare economie a lumii a evitat o nouă încetinire.
Economica.net - mie, 02 ian. 2013, 10:50
Congresul SUA a evitat activarea măsurilor automate de austeritate. Bursele cresc

Legislaţia, un compromis între partidele Democrat şi Republican, blochează cea mai mare parte a majorărilor de taxe şi amână reducerile de cheltuieli, compensate în mare parte prin creşterea taxelor pentru americanii bogaţi. Acordul celor două partide lasă însă nerezolvate mai multe probleme şi asigură noi confruntări în perioada următoare.

Congresul a oprit creştere taxelor pentru circa 99% din americani şi a amânat cu două luni reduceri de cheltuieli în valoare de 109 miliarde de dolari pentru armată şi programe guvernamentale interne. Impozitele au fost majorate, iar deducerile de taxe limitate pentru familiile cu venituri de peste 450.000 de dolari pe an, potrivit CNBC.

Înţelegerea evită impactul imediat al măsurilor de austeritate, dar problemele bugetului şi plafonului de îndatorare, aflat în prezent la circa 16.400 de miliarde de dolari, rămân. Casa Albă vrea să evite o repetare a luptei politice pentru limita de îndatorare similară celei din 2011.

„În urma voturilor Democraţilor şi Republicanilor din Congres, am să semnez legea care majorează taxele pentru cei mai bogaţi 2% din americani, dar împiedică majorări de impozite pentru clasa de mijloc, care ar fi putut împinge din nou în recesiune economia”, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, după vot.

Măsurile adoptate amână şi nu rezolvă problemele. În două luni Congresul şi preşedinţia SUA vor relua negoecierile odată cu expirarea amânării reducerilor de cheltuieli de aproape 110 miliarde de dolari, dar şi pentru creşterea plafonului de îndatorare. Republicanii vor să folosească limita de îndatorare pentru a obţine de la Preşedinţie reduceri ale cheltuielilor guvernamentale, potrivit Wall Street Journal. Obama afirmă că nu va negocia aşa ceva.

Pieţele financiare au primit pozitiv acordul din Congresul SUA, însă analiştii avertizează că urmează încă două luni dificile înaintea majorării plafonului de îndatorare.

Pieţele din Asia au crescut miercuri la maximul ultimelor cinci luni, iar bursele europene au deschis pe plus, cu indicele Stoxx Europe 600 în urcare cu 1,4%.

Statele Unite mai pot împrumta bani doar până la 28 februarie, potrivit CNBC.

„Problema ne va bântui cel puţin până la sfârşitul primului trimestru, pentru că avem discuţiile despre majorarea plafonului de îndatorare, care va comasa toate negocierile -cheltuieli sau majorări de taxe. Primul trimestru va fi dificil”, a declarat Andrew Economos, director operaţional la JPMorgan Asset Management din Hong Kong.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a notificat Congresul în decembrie că plafonul de îndatorare al SUA va fi atins de Anul Nou. Trezoreria va activa măsuri excepţionale care să-i permită un spaţiu de manevră de 200 de miliarde de dolari în cadrul actualei limite de îndatorare, evitând astfel ca SUA să intre în încetare de plăţi, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...