Congresul SUA dezbate un plan de ajutor pentru rebelii sirieni

Economica.net
17 09. 2014
young_members_of_the_free_005_84276000

Planul va face obiectul a sase ore de dezbateri, dupa care, probabil miercuri, va avea loc votarea acestui document, sub forma unui amendament la legea finantelor temporare ce urmeaza sa finanteze administratiile federale începând cu data de 1 octombrie, debutul anului bugetar 2015, pâna la 11 decembrie, scrie Agerpres.

Reprezentantii camerei inferioare a legislativului SUA au, deci, ocazia de a decide daca aproba cererea formulata de presedintele american saptamâna trecuta în privinta echiparii si antrenarii rebelilor sirieni, pentru ca acestia sa poate duce ofensiva pe teren împotriva Statului Islamic, sprijiniti de lovituri aeriene americane.

Elaborat în forma finala de republicanii din Camera Reprezentantilor, acest plan nu da însa mâna libera Pentagonului. El impune administratiei sa prezinte în Congres rapoarte asupra executiei planului, selectarii gruparilor siriene beneficiare de ajutor si asupra utilizarii armelor si echipamentelor livrate.

Planul nu include credite suplimentare pentru finantarea operatiunii si clarifica faptul ca textul nu constituie în niciun caz o autorizatie pentru desfasurarea de soldati în conflict.

Unii parlamentarii au criticat caracterul restrictiv al planului, în special pentru faptul ca acesta prevede o data de expirare, fixata pentru 11 decembrie, si în consecinta ar trebui reînnoit ulterior.

Alesii ultraconservatori, precum reprezentantul Justin Amash, si-au manifestat ostilitatea fata de acest text, dar liderii republicani par încrezatori în capacitatea de a întruni o majoritate cu sprijinul democratilor. În cazul adoptarii de catre Camera Reprezentantilor, planul de ajutor pentru rebelii sirieni urmeaza sa fie trimis spre dezbatere în Senatul american, precizeaza agentia citata.

În legatura cu strategia americana în Siria, unii analisti considera ca aceasta se va lovi de dificultatea de a determina cu precizie cine sunt ‘rebelii moderati’ care lupta împotriva presedintelui Bashar al-Assad pentru ca acestia sa primeasca sprijin militar international, dupa cum scria zilele trecute EFE. În acelasi timp, regimul de la Damasc a avertizat ca orice actiune militara externa întreprinsa pe teritoriul sau va fi considerata o agresiune daca nu se va desfasura în coordonare cu guvernul sirian, pozitie sprijinita si de Rusia.