Congresul SUA pregăteşte o consolidare a sancţiunilor împotriva Iranului

Perspectiva unei consolidări a sancţiunilor americane împotriva Iranului s-a precizat miercuri prin adoptarea de către o Comisie din cadrul Camerei Reprezentanţilor a unui text ce extinde sancţiunile la sectorul auto şi minier, dar şi la rezervele în euro ale regimului, relatează AFP.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 07:22
Congresul SUA pregăteşte o consolidare a sancţiunilor împotriva Iranului

În propunerea de lege adoptată în unanimitate, Comisia de Politică Externă din cadrul Camerei prevede totodată ca preşedintele să poată să decreteze un cvasiembargo comercial asupra altor sectoare ale economiei iraniene, în special ale construcţiilor şi ingineriei.

În prezent, sancţiunile americane se concentrează asupra sectoarelor financiar şi energetic, inclusiv asupra exporturilor cu petrol. Şase ţări importă în continuare petrol din Iran (China, India, Turcia, Coreea de Sud, Japonia şi Taiwan), potrivit Departamentului de Stat, dar având în vedere că şi-au redus importurile, începând din 2012, administraţia le o oferă o scutire de la sancţiuni.

Noua lege le va cere să efectueze un efort suplimentar pentru a putea beneficia de aceste scutiri, reducând cu încă un milion de barili pe zi importurile lor timp de un, ceea ce ar reprezenta un cvasiembargo asupra exporturilor de petrol brut iranian.

„A venit vremea să lovim călcâiul lui Ahile al Teheranului”, a declarat Ed Royce, preşedintele republican al Comisiei. „Fără venituri petroliere, nu mai există bani pentru arme atomice sau Hezbollah”, a subliniat el.

Altă măsură va acoperi o falie în sancţiunile europene, lovind rezervele în monedă străină deţinute de Iran. Scopul este împiedicarea, de exemplu, ca sumele în euro deţinute într-un cont bancar în China să nu poată fi convertite în yuani sau repatriate în Iran. Pentru a atinge acest obiectiv, aleşii merg până la a lua în calcul sancţiuni împotriva oricărei instituţii europene care va servi ca intermediar în acest tip de tranzacţii.

Sancţiuni împotriva persoanelor implicate în încălcări ale drepturilor omului sau în transferul de tehnologii utilizabile în asemenea încălcări vor fi, de asemenea, consolidate.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat cu uşurinţă de plenul Camerei Reprezentanţilor. Senatul urmează să amendeze şi să voteze acest text, după care acesta va fi semnat de preşedinte, cel mai devreme în această vară.

„Este clar că nu putem să le permitem iranienilor să continue să tragă de timp şi să îşi continue programul nuclear”, a declarat preşedintele democrat al Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului Robert Menendez, înainte de adoptarea, miercuri, de către Camera superioară, cu unanimitate, a unei rezoluţii simbolice îndemnând la susţinerea Israelului în cazul în care acesta decide să intervină militar împotriva Iranului.

În perioada ianuarie 2012-ianuarie 2013, volumul de petrol brut exportat de către Iran a scăzut la jumătate, potrivit Trezoreriei americane.

Occidentalii intenţionează să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, însă Republica islamică afirmă că programul său nuclear este exclusiv civil. Negocieri pe această temă se află într-un punct mort.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...