Conservatorul Alexander Schallenberg este noul cancelar al Austriei

Ministrul Afacerilor Externe Alexander Schallenberg a fost învestit oficial cancelar al Austriei, luni, la două zile după demisia lui Sebastian Kurz, vizat de o anchetă pentru corupţie, informează France Presse, Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
AGERPRES - lun, 11 oct. 2021, 16:10
Conservatorul Alexander Schallenberg este noul cancelar al Austriei

Noul lider conservator în vârstă de 52 de ani a depus jurământul la puţin timp după ora 13.00 (11.00 GMT) în faţa preşedintelui Alexander Van der Bellen la Palatul Hofburg din Viena.

El a depus jurământul în cursul unei ceremonii în biroul preşedintelui austriac alături de succesorul său ca ministru de externe, Michael Linhart, care, la fel ca Schallenberg, este diplomat de carieră şi a activat ca ambasador în Franţa.

Alexander Schallenberg a declarat duminică că îl aşteaptă o „sarcină extrem de dificilă”, la o zi după demisia conservatorului Sebastian Kurz, suspectat de a fi implicat într-un caz de corupţie, informează AFP.

Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen. La încheierea întrevederii, şeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni.”Această criză guvernamentală s-a încheiat”, a afirmat Van der Bellen într-un discurs televizat.

Cu puţin timp înainte, viitorul cancelar a vorbit despre „un moment şi o însărcinare deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi”, salutând faptul că partidul său (OVP, Partidul Popular Austriac) dă dovadă de „un grad incredibil de responsabilitate faţă de această ţară”.

Şeful diplomaţiei a purtat anterior discuţii cu vicecancelarul Werner Kogler. Acesta din urmă, lider al Verzilor, partidul care guvernează în coaliţie cu conservatorii, anunţase sâmbătă seară că va sprijini numirea lui Schallenberg pentru a menţine coaliţia la putere.

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos.

„Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj”, a spus Kurz sâmbătă, explicând că se retrage pentru „stabilitatea” ţării. El a susţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false.”Vreau să cedez locul pentru a evita haosul”, a adăugat el.

Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercuri referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament marţi.

Se suspectează că Sebastian Kurz a folosit fonduri guvernamentale în trecut pentru a-şi asigura o acoperire media favorabilă. Potrivit Parchetului, între 2016 şi 2018, articole laudative şi sondaje de opinie „parţial manipulate” ar fi fost publicate în schimbul achiziţionării de spaţiu publicitar de către ministerul finanţelor, administrat la acea vreme de către conservatori.

Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii, sunt vizaţi de o anchetă pentru diverse infracţiuni legate de acest caz. Miercuri au avut loc percheziţii, inclusiv la sediul central al OVP şi la cel al Cancelariei.

Dosarul procurorilor se bazează pe o serie de mesaje telefonice.

În aşteptarea rezultatului anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea Partidului Conservator şi va participa la activitatea parlamentară.

Intrat în guvern în calitate de secretar de stat în urmă cu zece ani, apoi devenit ministru al afacerilor externe, Sebastian Kurz a preluat funcţia de cancelar pentru prima dată în decembrie 2017. Asociat cu partidul de extremă dreaptă FPO (Partidul Libertăţii din Austria), guvernul său a căzut în mai 2019 în urma unui scandal de corupţie cunoscut sub numele de Ibizagate.

Tânărul politician austriac a revenit la putere în ianuarie 2020, de data aceasta alături de Verzi, o coaliţie deja contestată de mai multe ori din cauza altor probleme şi a punctelor de vedere diferite asupra problematicii refugiaţilor.

Sursa foto: Wikipedia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...