Consilierul lui Ponta dă replica: Există inconsistenţe în discursul lui Băsescu. Vezi argumentele lui Socol

Economica.net
27 08. 2013
somaj_23088700_14003800

”Există câteva inconsistenţe în discursul preşedintelui, s-au încurcat metodologiile de calcul. Se vorbeşte de rata şomajului în sistem ESA (European System Accounts) când aceasta se foloseşte doar la deficit – există deficit după metodologia cash şi deficit după metodologia ESA. Rata şomajului se calculează comparabil în UE după metodologia BIM (Biroului Internaţional al Muncii). Se vorbeşte de creşterea ratei şomajului BIM de la 6,7%, la începutul guvernării Ponta II, la 7,6 acum. Dar dacă ne uităm pe cifre vedem că de la venirea lui Boc la venirea guvernării Ponta, în aprilie 2012, rata şomajului a crescut de la 6,3% în ianuarie 2009 la 7,2% în martie 2012”, a explicat consilierul premierului într-o declaraţie dată Agerpres.

El a spus că numărul mare de şomeri se datorează absolvenţilor care nu şi-au finalizat situaţia şcolară şi care s-au înregistrat în baza de date la ANOFM.

”Dacă ne uitam la evoluţia ratei şomajului BIM în iulie 2012, iulie 2011 şi iulie 2010 vedem că întotdeauna a fost peste 7%, este efectul sezonier al celor care intră în evidenţă. Creşterea numărului de şomeri înregistraţi se datorează numărului mare de absolvenţi care nu şi-au finalizat situaţia şcolară (bacalaureat) şi care s-au înregistrat în baza de date a ANOFM până la finalizarea situaţiei. De asemenea, creşterea se datorează şi reformei în companiile de stat, susţinută de Presedinte ca prioritară la ultima vizita a FMI. În perioada următoare se va observa o revenire a şomajului în limitele normale ca urmare a intrării în vigoare a Legii 250/2013 (22 octombrie) de modificare a Legii 76/2002 privind stimularea ocupării, act normativ care cuprinde măsuri de stimulare a angajatorilor, a reducerii condiţionalităţilor de menţinere a raporturilor de muncă pentru cei care angajează şomeri din categoriile vulnerabile pe piaţa muncii, precum şi măsuri de stimulare a şomerilor să-şi caute un loc de muncă (prime de mobilitate)”, a arătat el.

Potrivit acestuia, se vorbeşte de riscul intrării în criză a României, când de fapt riscul de default a scăzut de la 20% în trimestrul I 2012 la 14% în trimestrul II 2013.

”Ne îngrijorează reducerea investiţiilor publice, când de fapt este vorba despre reducerea risipei. Uităm când România avea cea mai mare alocare de investiţii publice din UE şi nu se vede nimic în infrastructura educaţiei, în sănătate ş.a., risipa cu patinoarele în pantă, parcurile, în păduri”, a mai spus Cristian Socol.

El a subliniat că Guvernul are o altă viziune în ceea ce priveşte investiţiile.

”Avem o altă viziune – prioritizarea investiţiilor, transferul pe finanţare europeană pentru proiectele eligibile, sume mai mari pentru cofinanţare”, a punctat Socol.

Într-un discurs ţinut luni seară, preşedintele Traian Băsescu a atacat guvernul Ponta şi alianţa USL spunând că România începe să aibă mari probleme cu şomajul.

„Şomajul e în creştere. În luna iunie, şomajul era 7.6% dar, în iulie, România a înregistrat un plus de 29.000 şomeri. Ceea ce ne va arăta când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru iulie va fi în jur de 8%. E un prag extrem de riscant. Crearea de locuri de muncă e esenţială. Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a guvernului. Nu se poate să priveşte o creştere cu 29.000 a şomajului în perioadă de vară. Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului pe perioada verii. Un alt semnal de alarmă extrem de serios: investiţiile străine pe primele 6 luni din 2013 au scăzut cu apraoape 20% (19,4%). Ceea ce înseamnă că simultan cu reducerea investiţiilor din buget, acesta e rezultatul: creştere de şomaj. Mă mai îngrijorează că până acum, deşi intrăm în septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu CE pentru utilizarea de fonduri europene începând din 2014” a spus şeful statului.