Consiliul Concurenţei va emite un set de recomandări cu scopul de a ieftini carburanţii

Consiliul Concurenţei va veni cu recomandări care să permită simplificarea procedurilor de înfiinţare a lanţurilor de distribuţie a carburanţilor, ceea ce va conduce la o creştere a concurenţei, cu impact pe preţuri, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu acordat publicaţiei Curs de Guvernare.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 21:11
Consiliul Concurenţei va emite un set de recomandări cu scopul de a ieftini carburanţii

Şeful Concurenţei a declarat că, deşi companiile petroliere practică preţuri similare în staţii, instituţia nu poate să facă foarte multe în acest sens.

„Unde intervine însă marea dificultate? Acolo unde ai o piață cu numai 5-6 actori, cum e vorba de benzină, ei nici nu au nevoie să se înțeleagă, intervine comportamentul imitativ, care nu poate fi sancționat. Aici, ca să mai relaxăm lucrurile, o să venim cu niște recomandări anul acesta, să încercăm să creștem concurența în piața benzinăriilor.
Este un produs care poate fi ușor de importat și putem face mai ușoară înființarea de companii pe distribuție. Sunt țări în care lanțurile mari de magazine au în parcare și benzinării, încercăm să replicăm și în România lucrurile astea, să vedem cum putem crește presiunea concurențială pe jucărorii din piața asta” a declarat Chiriţoiu în interviul pentru Curs de Guvernare.

Solicitaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au evitat să dea mai multe detalii, spunând că recomandările sunt încă la nivel de principiu şi vor fi comunicate mai întâi companiilor petroliere.

Piaţa românească a carburanţilor este dominată de câteva companii mari. Liderul pieţei este OMV Petrom, care, prin OMV Petrom Marketing SRL operează reţelele de benzinării Petrom şi OMV. Potrivit datelor companiei, la finalul lui 2014, în România existau 544 de staţii, dintre care 391 Petrom şi 153 OMV. Rompetrol este al doilea jucător de pe piaţă. La sfârșitul lunii decembrie 2014, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 744 puncte de comercializare.
Lukoil este al treilea jucător, cu 305 staţii de distribuţie, fiind urmat de grupul ungar Mol, cu 159 de staţii, la care se adaugă cele 42 de benzinării cumpărate anul trecut de la ENI România, companie deţinută de grupul italian Eni. Pe lângă companiile mari, în România se mai extind azerii de la Socar şi ruşii de la Gazprom, iar pe piaţă mai sunt alţi câţiva jucători de talie mică, ca Euroil, TSV Aral, DG Petrol.
Spre deosebire de pieţele din vestul Europei, marii retaileri nu activează aproape deloc pe acest segment. În Franţa şi Marea Britanie benzinăriile marilor lanţuri de supermarketuri, cum ar fi Carrefour, Asda sau Tesco, domină piaţa, iar, dacă judecăm la nivelul întregului continent, 8% din vânzările totale de carburanţi sunt făcute prin benzinăriile supermarketurilor. În România, doar Carrefour are staţii de alimentare cu carburanţi, şi doar în hypermarketul din cartierul bucureştean Militari, prima sa unitate din România şi primul magazin de acest fel deschis la noi în ţară.

Coincidenţă sau nu, la un moment dat, Carrefour chiar a avut o campanie de promovare a carburanţilor săi, despre care spunea că sunt cei mai ieftini din România.

Consumul de carburanţi al României este de 5,8 milioane de tone pe an, dintre care circa două treimi motorină.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...